Spitalul „Grigore Alexandrescu” are singurul centru dedicat transplantului hepatic pediatric din țară. Prof. Dr. Vlad Brașoveanu:  „Rata de reușită a procedurilor este de 100%”

De un an, în cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală există singurul centru dedicat din țară unde se efectuează operații de transplant hepatic pediatric. 8 intervenții au fost realizate până în prezent, cu o rată de reușită de 100%.

Prof.dr. Vlad Brașoveanu a vorbit, în direct la Medika TV, despre centrul de transplant hepatic pediatric din cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală. „Centrul a fost deschis în urmă cu un an. A fost o necesitate pentru a-l deschide pentru că există o directivă europeană care spune că transplantul pediatric trebuie să se efectueze într-un spital de copii. Am reușit să înființăm la Grigore Alexandru” a explicat prof. dr. Vlad Brașoveanu. 

În anul scurs de la înființare, centrul de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” a realizat 8 proceduri. Iar pe lista de așteptare mai sunt în momentul de față încă 5 mici pacienți care așteaptă o nouă șansă la viață. 

„S-au făcut 8 proceduri, cu supraviețuire, cu reușită de 100%, ceea ce e foarte important. Pentru că presiunea la transplantul pediatric este mare și nu-ți permiți eșecul. Mai sunt pe lista de așteptare la Grigore Alexandrescu, încă 5 copii. Este posibil ca anul acesta să mai facem 1 sau 2 transplanturi, în funcție de disponibilitatea grefelor, dar principală sursă în transplantul pediatric este donatorul hepatic. Acești copilași dacă au mamă sau tata sau rude care pot dona un fragment de ficat atunci este în regulă” a mai spus prof. dr. Vlad Brașoveanu.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes