Stă în puterea noastră să menținem colesterolul la valori normale. Dr. Ruxandra Constantina: „Schimbarea stilului de viață este importantă”

Valorile crescute ale colesterolului reprezintă factori de risc pentru foarte multe afecțiuni, printr care se numără și bolile de inimă. Bolile cardiovasculare reprezintă o cauză ridicată de mortalitate în România. De aceea, schimbarea stilului de viață ne poate ajuta să menținem colesterolul în limite normale și să fim astfel sănătoși. 

În principiu, schimbarea stilului de viață se referă, spun specialiștii la alimentație. Adoptarea unui regim alimentar vegetarian ne poate ajuta să diminuăm rapid valoarea colesterolului. „Această hipercolesterolemie este cauză de mortalitate prin boală cardiovasculară. Dacă genetică nu o putem schimba, stilul de viață cu siguranță îl putem îmbunătăți pentru a avea o viață sănătoasă. Un regim predominant vegetarian a redus colesterolul cu aproximativ 30%, în 2, 3 luni. Și mă refer aici la pacienții tineri, fără boli asociate” a declarat dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie.

De cele mai multe ori, medicii recomandă administrarea unui tratament specific pentru scăderea colesterolului, așa numitele statine. Ele funcționează doar în cazul pacienților care au și boli asociate și nu sunt recomandate în cazul celor care se confruntă doar cu valori crescute ale colesterolului. „Statinele salvează viața, dar au efect secundare. Ele sunt benefice pentru pacienții cu antecedente cardiovasculare, care au și diabet sau obezitate. Acest tratament însă îi poate afecta pe cei care pot scădea valorile colesterolului pur și simplu schimbându-și stilul de viață” a mai spus dr. Ruxandra Constantina. 

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea