STUDIU: A fost dezvoltat un test de sânge pentru diagnosticarea bolii Alezheimer

Oamenii de știință au reușit să dezvolte un test de sânge pentru detectarea bolii Alzheimer, ce ar putea ajuta specialiștii în confirmarea mai facilă a diagnosticului.

Datorită acestui test examinarea imagistică cerebrală, metodă de diagnostic utilizată în prezent, ar putea fi înlocuită. De asemenea, testul va putea elimina și metoda de diagnostic ce presupune puncția lombară, procedură prin care se extrage lichid cefalorahidian.

Odată cu validarea sa, testul va ajuta și la diagnosticarea timpurie a bolii. „Mulți pacienți, chiar și în Statele Unite, nu au acces la scanere RMN și PET. Accesibilitatea este o problemă majoră”, a declarat profesorul Thomas Karikari, de la universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania, care a participat la studiu.

Deși este o formă comună de demență, diagnosticarea bolii Alzheimer reprezintă o mare provocare pentru medici, mai ales în stadiile incipiente ale afecțiunii.

Echipa care a dezvoltat testul s-a concentrat pe dezvoltarea unui test de sânge pe bază de anticorpi care să detecteze o anumită formă de proteină tau numită tau derivată din creier, care este specifică bolii Alzheimer.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea