Analiză ARPIM: În România, valoarea anuală a pieței pharma a atins 7,051 miliarde de euro în martie 2024

Potrivit unor calcule realizate de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicament (ARPIM), valoarea anuală a pieței pharma a atins 7,051 miliarde de euro în trimestrul I din 2024, la nivelul țării noastre. În ultimii 5 ani, de pe piețele din România, a fost retrase peste 3000 de medicamente, 500 dintre acestea fiind inovative.

”Valoarea anuală a pieței pharma a atins 7,051 miliarde euro în trimestrul I 2024, în Romania, cu 13,6% mai mult decât în 2023, din care medicamentele cu vânzare în baza prescripției medicale este de 5,169 miliarde euro, iar cea a OTC-urilor (Over the Counter, produs medicamentos care se poate elibera fără prescripție medicală) a fost de 1,882 miliarde euro”, afirmă Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), potrivit profit.ro.

Mai mult, reprezentanții ARPIM atrag atenția cu privire la faptul că, în ultimii 5 ani, la nivel național, au fost retrase aproximativ 3000 de medicamente, 500 dintre produse fiind inovative. Cele 500 de medicamente retrase reprezintă, 20% din totalul medicamentelor inovative de pe piața din România.

„Marea majoritate au fost retrase din motive economice. Costurile de fabricație au fost mai mari decât prețurile nete la care medicamentele ar putea fi comercializate în România (…)  Marea majoritate au fost retrase din motive economice. Costurile de fabricație au fost mai mari decât prețurile nete la care medicamentele ar putea fi comercializate în România” a adăugat Dan Zaharescu reprezentantul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea