Studiu: Cât durează imunitatea post-COVID

Mai multe studii realizate de la începutul pandemiei au încercat să lămurească una dintre cele mai mari dileme pe care le-a generat noul coronavirus, și anume cât timp este protejată o persoană care a trecut prin boală față de o nouă infectare.

Un nou studiu, realizat de cercetătorii britanici, arată că aproape toate persoanele care și-au revenit după COVID-19 au avut un nivel de anticorpi destul de important pentru o perioadă de cel puțin șase luni, care i-au protejat de o nouă infectare.

Vasta majoritate a persoanelor prezintă un nivel detectabil de anticorpi timp de cel puţin şase luni de zile de la infectarea cu noul coronavirus. În pofida faptului că nu putem fi siguri de o legătură cu imunitatea, rezultatele sugerează că oamenii ar putea să fie protejaţi de o nouă infectare timp de cel puţin şase luni în urma unei infecţii naturale”, a spus Naomi Allen, cercetător-şef la UK Biobank, citată de Reuters.

După șase luni de la momentul îmbolnăvirii, 88% dintre persoanele care au luat parte la studiu au prezentat anticorpi specifici, în timp procentajul celor care aveau anticorpi la trei luni de la infectare era de 99%.

Vestea este însă doar parțial îmbucurătoare, în condițiile în care un alt studiu britanic recent a arătat un fapt îngrijorător, și anume că persoanele care au avut COVID-19 și prezintă anticorpi pot în schimb să poarte și să răspândească virusul, chiar dacă nu se îmbolnăvesc. Acest din urmă studiu a fost realizat pe un număr de peste 6600 de persoane, în principal cadre medicale care au trecut prin infecția COVID-19.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea