STUDIU: Ce spun oamenii de știință despre subvarianta Omicron XBB.1.5

O nouă subvariantă a Omicron, denumită în rândul oamenilor de știință XBB.1.5., stârnește îngrijorare printre specialiști. Datele arată că ea ar fi responsabilă de peste 40% din cazurile de COVID-19 înregistrate în decembrie în Statele Unite ale Americii.

Într-un articol publicat de Reuters, Maria van Kerkove, epidemiolog în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, explică faptul că XBB.1.% este mult mai transmisibilă decât toate celelalte subvariante ale Omicron. Această subvariantă conține o serie de mutații care permit virusului SARS-Cov-2 să adere mult mai ușor la suprafața celulelor și să se înmulțească cu ușurință. „Suntem îngrijoraţi de cât de transmisibilă este ea“, a spus Maria van Kerkhove într-o conferinţă de presă, citată de Retuers.

Ceea ce este îngrijorător pentru OMS cu privire la această variantă este gradul ridicat de transmisibilitate pe care îl are. Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății nu au deocamdată indicii cu privire la severitatea ei. Pe de altă parte, virusologii sunt de părărere că apariția unei noi subvariante nu înseamnă neapărat apariția unei noi crize sanitare. Având în vedere continua răspândire a SARS-CoV-2 este posibilă apariția de noi variante virale.

Tags: ,
Ți-ar putea plăcea