Studiu: persoanele vaccinate nu prezintă afectare pulmonară, chiar dacă se îmbolnăvesc de COVID-19

Noi studii arată că vaccinul este eficient în lupta împotriva COVID-19, iar persoanele vaccinate nu dezvoltă forme severe de boală.

Noi date, care vin de data aceasta din India, arată că persoanele vaccinate care fac totuși boala nu au plămânii afectați, cum se întâmplă în cazul persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19.

Un studiu derulat de medicii din India pe un număr de 205 adulți cu COVID-19 a arătat că în cazul persoanelor vaccinate nu a existat afectare pulmonară.

14% dintre pacienții studiați erau vaccinați complet, 15% erau vaccinați parțial (schemă incompletă de vaccinare), iar restul nevaccinați.  Plămânii tuturor pacienților au fost studiați cu ajutorul tomografiilor computerizate.

Cercetătorii au dat note de la 0 (niciun efect al coronavirusului la nivel pulmonar) până la 5 (peste 75% din lob afectat).

În cazul persoanelor complet vaccinate, media de afectare a plămânului a fost 0, ceea ce înseamnă că persoanele cu schema completă de vaccinare, chiar dacă nu au fost protejați să se infecteze, au fost protejați să nu facă forme grave de boală și nu au avut nici un fel de afectare pulmonară. Persoanele cu schemă incompletă de vaccinare au obținut, în medie, un scor de 4 puncte, în timp ce grupul nevaccinaților a primit, în medie, 11 puncte.

Studiul derulat în India poate fi citit AICI.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea