Disperare! Medicii nu știu unde să mai caute! Se încearcă eficiența unui medicament de stomac împotriva Covid-19

În spitalele din New York, pacienților cu Covid-19 li se dau medicamente pentru arsuri la stomac, pentru a vedea dacă ajută la combaterea noului coronavirus.

Rezultatele preliminare ale studiului clinic al famotidinei, ingredientul activ în Pepcid, ar putea apărea în următoarele săptămâni, a spus dr. Kevin Tracey, președintele Feinstein Institutes for Medical Research din Northwell Health, care conduce 23 de spitale din zona New York.  Potrivit CNN, până în prezent, 187 de pacienți s-au înscris în studiul clinic, iar speranțele sunt ca numărul acestora să crească la 1.200.

“Există multe exemple în istoria medicinei în care un medicament care a fost conceput pentru un scop se dovedește eficient într-o altă boală”, a spus Tracey.

El a spus că dacă famotidina va funcționa, va fi ușor de utilizat pe scară largă. “Este un medicament generic, care se găsește peste tot și este și ieftin “, a spus el.

Dar el a subliniat că s-ar putea să nu funcționeze.

“Nu știm dacă are vreun beneficiu. Chiar nu. Jur că nu știu”, a spus el. „Oamenii speră, dar noi trebuie să facem acest studiu clinic”.

El a subliniat, de asemenea, că pacienții care iau acest medicament sunt în spital și iau doze foarte mari, administrate intravenos – doze de aproximativ nouă ori mai mari decât ceea ce ar lua cineva în mod normal pentru arsuri la stomac.

„Nu ar trebui să mergi la farmacie și să iei o grămadă de medicamente pentru arsuri la stomac”, a spus el.

Tracey și colegii săi au avut ideea să studieze famotidina după ce s-a observat că starea unor pacienți din China care luau medicamentul a evoluat mai bine decât în cazul altora, care nu luau. El a spus că studiile asupra pacienților chinezi nu au fost încă publicate, dar că dr. Michael Callahan, un specialist în boli infecțioase la Spitalul General din Massachusetts, care a lucrat cu pacienți cu coronavirus din China, a observat o îmbunătățire a stării de sănătate în cazul persoanelor cu arsuri la stomac cu venituri mai mici, spre deosebire de cele cu venituri mai mari.

Callahan și medicii chinezi au descoperit că multe dintre persoanele cu venituri mai mici luau famotidină, în timp ce pacienții mai bogați aveau tendința de a lua un medicament diferit, mai scump.

„Oamenii săraci chiar păreau să se descurce bine cu famotidina”, a spus Tracey.

Studiul despre famotidină a fost publicat pentru prima dată în revista Science Magazine.

Tracey a spus că, pe lângă observațiile făcute la pacienții chinezi, Laboratoarele Alchem din Florida au folosit un soft de computer pentru a face o listă de medicamente existente, care ar putea combate coronavirusul, iar famotidina a apărut aproape de partea de sus a listei.

El a spus că, teoretic, structura famotidinei este de așa natură încât ar putea opri replicarea virusului, în același mod în care inhibitorii de protează, care sunt folosiți pentru a trata HIV, opresc virusul.

În studiul Northwell, toți pacienții iau hidroxiclorochină. Tracey a spus că atunci când studiul a început, medicii și pacienții insistau să folosească hidroxiclorochina, care a devenit tratamentul standard, deși studii recente au sugerat că nu ajută.

„Trebuie să fii corect cu oamenii – ei citesc în ziare și aud la știri că hidroxiclorochina funcționează și se uită la soția lor sau la bunica sau la copilul lor și vor să încerce și cum am putea spune nu?  Cine ar spune nu? “, zice Tracey.

Jumătate dintre pacienții care iau parte la studiu vor primi și famotidină pe lângă hidroxiclorochină. Cealaltă jumătate va primi o soluție salină intravenoasă, ca placebo, ceea ce nu are efect.

Hidroxiclorochina ar putea totuși să nu fie folosită, după ce săptămâna trecută Agenția pentru Alimentație și Medicamente din SUA (FDA) a avertizat că utilizarea acesteia în tratamentul pentru coronavirus ar putea avea reacții adverse.

Tracey a declarat că o decizie cu privire la continuarea includerii hidroxiclorochinei în studiu va fi luată de comitetul independent de monitorizare a studiului.  El a adăugat că Northwell nu a făcut public până acum studiul din cauza experienței cu medicii grăbiți să le dea pacienților hidroxiclorochină. El nu dorește aceeași grabă pentru famotidina intravenoasă – nu este clar dacă funcționează. El este, de asemenea, preocupat de faptul că persoanele care nu au arsuri la stomac se vor grăbi să cumpere pastile de famotidină, convinși din greșeală că medicamentul ajută împotriva coronavirusului. Asta i-ar putea lăsa pe pacienții cu arsuri la stomac fără tratament, mai ales că FDA a scos Zantac – un alt medicament pentru arsuri la stomac – de pe piață la începutul acestei luni din cauza unei posibile contaminări.

El a spus că acestea sunt îngrijorări neobișnuite într-un moment neobișnuit.

“Aceasta este realitatea atunci când încerci să faci totul corect într-o pandemie. Este foarte, foarte greu”, a spus el.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes