SUA: Reţelele sociale pot avea ‘efecte extrem de nocive’ pentru sănătatea mintală a tinerilor

Reţelele sociale pot avea “efecte extrem de nocive” asupra sănătăţii mintale a copiilor şi adolescenţilor, a avertizat într-un raport publicat marţi medicul-şef din Statele Unite, Vivek Murthy, cerându-le giganţilor din domeniul tehnologiei digitale să acţioneze, potrivit France24.

“Trecem printr-o criză naţională de sănătate mintală în rândul tinerilor şi mă tem că reţelele de socializare sunt un factor major al acestei crize – lucru pe care trebuie să-l abordăm urgent”, a avertizat Vivek Murthy într-un comunicat care însoţeşte raportul.

Sunt necesare și alte cercetări pentru “a înţelege mai bine efectele reţelelor sociale” asupra tinerilor, însă “există o mulţime de dovezi” că acestea pot avea consecinţe negative, a mai spus el.

Studiile au stabilit, de exemplu, o legătura între utilizarea reţelelor sociale şi apariţia simptomelor depresive. Împingându-i pe adolescenţi să se compare cu alţii, aceste platforme le pot submina stima de sine, potrivit lui Vivek Murthy.

Fetele tinere ar putea fi şi mai vulnerabile. Utilizarea acestor platforme le expune mai mult decât pe băieţi la hărţuirea online sau chiar la dezvoltarea tulburărilor de alimentaţie, potrivit unui studiu citat de Vivek Murthy.

Toţi tinerii pot fi expuşi, de asemenea, la conţinut “periculos”, care prezintă, de exemplu, acte violente sau sexuale, insistă medicul-şef.

Companiile din domeniul tehnologiei ar trebui să impună o “vârstă minimă” pentru copiii care doresc să utilizeze reţelele sociale şi să creeze setări implicite care să le protejeze mai bine viaţa privată, a mai spus el.

Până la 95% dintre tinerii americani cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani afirmă că folosesc o reţea socială, dintre care o treime o folosesc “aproape constant”, potrivit Centrului de Cercetare Pew.

Rețelele sociale, și în special efectele lor asupra celor mai tineri, sunt o sursă de îngrijorare în Statele Unite. Montana a adoptat o legislație, săptămâna trecută, pentru a interzice aplicația TikTok anul viitor, devenind primul stat din SUA care a făcut acest lucru. Pe lângă problema datelor și dezinformării, aleșii locali au criticat platforma pentru efectele nocive asupra sănătății mintale a celor mai tineri. Chiar dacă reprezentanții democraților au replicat că aceste riscuri priveau și alte rețele de socializare. În martie, Utah a adoptat o lege care impune rețelelor sociale să obțină consimțământul părinților înainte de a acorda minorilor acces la platformele lor.

 

 

 

 

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea