Tabloul complet al simptomelor COVID-19. Tusea, febra și respirația îngreunată nu mai sunt singure pe listă

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a adăugat șase simptome ale noului coronavirus pe lista sa, ceea ce sugerează că experții în sănătate învață mai multe despre numărul tot mai mare de moduri în care medicii văd virusul care afectează pacienții.

Simptomele raportate de CDC pot apărea la două până la 14 zile după expunerea la virus. Acestea  sunt:

Frisoane

O stare de agitație, asociată cu frisoane

Dureri musculare

Durere de cap

Durere de gât

Pierderea gustului sau mirosului

Anterior, CDC a enumerat doar trei simptome cunoscute: respirație îngreunată, tuse și febră.

Mario Ramirez, fost director al Biroului pentru Amenințări și Pandemii Emergente în timpul mandatului lui Barack Obama, a declarat pentru Washington Post că frecvența simptomelor în noile boli se schimbă în timp, chiar și cu boli recurente, precum gripa sezonieră. Adăugările recente, a spus el, reflectă încrederea CDC în a afirma: „Putem spune cu încredere că aceste șase simptome merg cu COVID-19.”

Ramirez, care este și medic urgentist,  a spus că încrederea provine în parte din numărul tot mai mare de pacienți tratați pentru COVID-19 în Statele Unite. Tendințele locale ale simptomelor, în combinație cu datele din alte țări, permit CDC să prezinte informații care surprind segmentul potrivit al populației pentru testare, a adăugat el.

„Nu doriți să enumerați 20 de simptome, mai ales dacă jumătate din populație are aceste simptome”, a spus Ramirez. „Încercați să echilibrați targetul de testare a persoanelor potrivite, iar pentru asta  simptomele trebuie să fie specifice.”

Noile simptome intrate pe listă confirmă ceea ce pacienții și medicii au raportat săptămâni întregi. În special pierderea gustului sau a mirosului a fost raportată de la cel puțin mijlocul lunii martie, când un grup britanic de medici ORL a publicat o declarație pe fondul îngrijorării tot mai mari că ar putea fi un semn precoce că cineva este infectat, dar asimptomatic.

Un studiu efectuat pe pacienți europeni cu COVID-19 a constatat că între 85,6% și 88% dintre pacienți „au raportat disfuncții olfactive și, respectiv, gustative”. Într-un studiu iranian, 76 la sută dintre pacienții cu COVID-19 care au raportat pierderea mirosului au spus că a avut un debut brusc. În multe dintre cazuri, anosmia, așa cum este numită, a apărut înaintea altor simptome.

Deși nu este listată pe site-ul CDC, oboseala a fost, de asemenea, raportată la persoanele testate pozitiv.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea