Te confrunți cu deficit de fier? Iată ce poți să mănânci pentru a crește concentrația acestui mineral în organism

Organismul uman are nevoie de fier pentru a funcționa corespunzător. Acest mineral joacă un rol important în transportul oxigenului în sânge și furnizează energie în viața de zi cu zi. Lipsa de fier în corp poate provoca un dezechilibru în organism.

Pentru a ne menține o stare de sănătate bună, este recomandat să avem un aport de fier suficient în organism. Specialiștii estimează că avem nevoie zilnic de până la 27 mg de fier, alimentația fiind principala sursă de fier.

Persoanele care au carențe de fier sunt mereu palide, o obosesc repede și duc lipsă de energie. De asemenea, din cauza lipsei de fier părul și unghiile devin fragile, buzele se crapă iar limba se poate inflama. Totodată, lipsa de fier poate crea și stări de iritabilitate, intoleranță la frig și dificultatea de a respira.

Alimente bogate în fier

Există însă alimente bogate în fier pe care le putem consuma, astfel încât să creștem concentrația acestui mineral în organism:

– Crustacee
– Carne roșie
– Ficat și alte tipuri de organe
– Spanac
– Broccoli
– Linte
– Fasole
– Germeni de grâu
– Semințe de dovleac
– Cartof copt

O sursă bogată de fier pot fi și fructe precum caisele uscate, smochinele, stafidele sau perele. Totodată, fructe bogate în vitamina C precum grepfrutul sau kiwi conțin și importante concentrații de fier, fiind benefice organismului.

Există și legume bogate în fier precum broccoli, spanacul, kale, cartofii cu coajă, soia, fasolea, mazărea, năutul, lintea, mazăre sunt considerate surse bune de fier.

SURSA

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea