Temperamentul bebelușului poate dezvălui personalitatea adolescentului și adultului de mai târziu. Ce noutăți s-au descoperit

Cercetătorii care investighează modul în care se dezvoltă temperamentul din copilărie până la vârsta adultă au descoperit că un comportament introvertit și inhibarea acestuia la începutul vieții prognozează o personalitate rezervată, introvertită, la vârsta de 26 de ani, cu posibilitatea de a dezvolta anxietate și depresie la vârsta adultă. Studiul, publicat în Medical Express, oferă dovezi solide cu privire la impactul pe care temperamentul infantil îl are asupra viitorului adult.

„În timp ce multe studii leagă comportamentul din copilărie cu riscul pentru psihopatologie, rezultatele studiului nostru sunt unice”, a declarat Daniel Pine, doctor în medicină, autor al studiului și șef al Secției NIMH pentru dezvoltare și neuroștiință afectivă. “Acest lucru se datorează faptului că studiul nostru a evaluat temperamentul foarte devreme în viață, legându-l cu rezultatele apărute mai mult de 20 de ani mai târziu prin diferențe individuale în procesele neuronale.”

 Temperamentul se referă la diferențele individuale bazate biologic pe modul în care oamenii răspund emoțional și comportamental față de lume. În perioada copilăriei, temperamentul servește ca fundament al personalității ulterioare. Un tip specific de temperament, numit inhibiție comportamentală (BI), este caracterizat prin comportament prudent, fricos și ezitant față de oameni, obiecte și situații necunoscute. S-a constatat că BI-ul este relativ stabil de-a lungul copilăriei, iar copiii cu BI au prezentat un risc mai mare de a dezvolta tulburări psihoafective decât copiii fără BI.

Deși aceste descoperiri indică rezultatele pe termen lung ale temperamentului copilului inhibat, doar două studii au urmărit copiii inhibați, din copilărie și până la vârsta adultă.

Studiul actual, realizat de cercetătorii de la Universitatea Maryland, College Park, Universitatea Catolică din America, Washington DC și Institutul Național de Sănătate Mintală, și-a recrutat participanții la vârsta de 4 luni și i-a caracterizat pentru BI la 14 luni (cu aproape doi ani mai devreme decât în cazul studiilor similare  publicate anterior). În plus, spre deosebire de cele două studii anterioare, cercetătorii au inclus o măsură neurofiziologică pentru a încerca să identifice diferențele individuale de risc pentru psihopatologie ulterioară. Cercetătorii au evaluat sugarii pentru BI la vârsta de 14 luni.

La vârsta de 15 ani, acești participanți s-au întors în laborator pentru a oferi date neurofiziologice. Aceste măsuri neurofiziologice au fost utilizate pentru a evalua negativitatea legată de erori (ERN), care este o scufundare negativă în semnalul electric înregistrat din creier, care apare în urma răspunsurilor incorecte la sarcinile computerizate. Negativitatea legată de erori reflectă gradul în care oamenii sunt sensibili la erori. Un semnal mai mare de negativitate legat de erori a fost asociat cu condiții de interiorizare, cum ar fi anxietatea, iar o negativitate mai mică legată de erori a fost asociată cu condiții de exteriorizare, cum ar fi impulsivitatea.  Participanții s-au întors la vârsta de 26 de ani pentru evaluări psihopatologice, ale personalității, funcționării sociale și educației, precum și  și rezultatelor ocupării forței de muncă.

“Este uimitor faptul că am reușit să păstrăm legătura cu acest grup de oameni de-a lungul mai multor ani. În primul rând, părinții lor, și acum ei, continuă să fie interesați și implicați în acest studiu”, a declarat autorul studiului, Nathan Fox, de la Departamentul de Dezvoltare Umană și Metodologie Cantitativă a Universității din Maryland.

Cercetătorii au descoperit că BI la 14 luni a prezis  o personalitate mai rezervată, mai puține relații romantice în ultimii 10 ani și o mai mică funcționare socială cu prietenii și familia la vârsta de 26 de ani. BI la 14 luni a prezis, de asemenea, niveluri mai ridicate de interiorizare la vârsta adultă, dar numai pentru cei care au afișat, de asemenea, semnale de negativitate mai mari legate de erori la vârsta de 15 ani. BI nu a fost asociat cu exteriorizarea psihopatologiei generale sau cu rezultatele educației și angajării.

Acest studiu evidențiază caracterul persistent al temperamentului precoce asupra rezultatelor adulților și sugerează că markerii neurofiziologici, cum ar fi negativitatea legată de erori, pot ajuta la identificarea persoanelor cu cel mai mare risc pentru a dezvolta afecțiuni psihopatologice la vârsta adultă.

„Am studiat biologia comportamentului inhibat de-a lungul timpului și este clar că are un efect profund, care influențează rezultatul dezvoltării”, a concluzionat dr. Fox.

Deși acest studiu reproduce și extinde cercetările anterioare în acest domeniu, sunt necesare lucrări viitoare pe eșantioane mai mari și mai diverse pentru a înțelege generalizarea acestor constatări.

.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea