Test rapid care poate detecta atât COVID-19 cât și gripa, produs de o firmă românească

Diagnosticul timpuriu al infecțiilor provocate de virusurile gripale și cele produse de noul coronavirus este important în lupta cu afecțiunile. O companie românească a produs un test care poate identifica, în doar 10 minute, ambele afecțiuni.

Testul rapid scos pe piață de DDS Diagnostic, o firmă românească, poate identifica și diferenția infecțiile virale specifice acestui sezon, COVID-19 și gripa. Testul se adresează în special unităților de primiri urgențe, medicilor de familie sau cabinetelor medicale din ambulatorii.

Deumit „COMBO” testul are o acuratețe de 98,95% pentru identificarea virusului SARS-CoV-2, 97,5% pentru gripa de tip A și 98,8% pentru gripa de tip B. Mai mult, testul se dovedește a fi util pentru diferențierea tipului de infecție. Astfel specialiștii își pot da seama dacă un pacient suferă de COVID-19 sau de gripă. Acest aspect este foarte important, având în vedere că afecțiunile au simptomatologie similară. Vorbim despre tuse, febră, stare de oboseala sau dureri de cap.

Potrivit unui comunicat al companiei, kitul de testare conține două fereste în care sunt evidențiate liniile colorate în funcție de tipul de antigen detectat. Un test pozitiv implică existența unei linii colorate, alături de linia de control. „În cazul în care apare, în fereastra pentru COVID-19, o linie de test alături de control, testul se consideră pozitiv și pacientul va trebui să își confirme rezultatul printr-un test PCR. În cazul în care apar una sau mai multe linii de test alături de linia de control, în fereastra Influenza, se poate considera că testul este pozitiv și în funcție de numărul de linii apărute infecția poate fi datorată, uneia dintre cele două tipuri de gripă sezonieră, A sau B, sau ambelor tipuri” se arată în comunicatul companiei producătoare.

Noi cercetări arată faptul că testarea rapidă scade rata infectărilor cu 80%, în timp ce testarea de tip PCR reduce infectările cu doar 56%.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea