Timpul este prețios în tratarea accidentului vascular cerebral. Dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională: „Dacă nu se intervine repede, pacienții pot pierde până la 2 milioane de neuroni”

Rapiditatea cu care un pacient care suferă un accident vascular cerebral ajunge la spital este esențială pentru recuperarea acestuia. Sechele pe care boala le lasă pot fi imense. 

Într-o intervenție în direct, în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal” medicul Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervenţională la Târgu Mureş, a explicat cât de importat este ca pacientul să primească îngrijiri medicale în cel mai scurt timp. 

„Acea sintagmă cu «time is brain/ timpul înseamnă creier» este esenţială. În caz de stroke, mor aproape două milioane, 1,9 milioane de neuroni pe minut, vă daţi seama cât de important este să poţi să accesezi în timp util, să nu pierzi nici măcar un minut în a oferi terapia unui pacient care pierde masă neuronală”, a afirmat la Medika Tv, medicul Lucian Mărginean.

Deși este nevoie de intervenție rapidă, sistemul medical din România nu este încă suficient de bine pregătit pentru a face față acestei afecțiuni. O mare problemă o reprezintă resursa umană. „in păcate, resursa umană este puţin deficitară. Pot să se dezvolte mâine, să apară nu ştiu câte spitale, dar e importantă resursa umană. Se fac eforturi majore şi este lăudabil efortul Societăţii (de neurologie – n.r.) care încearcă să sprijine procesul educaţional în a forma noi şi noi medici care să poată să acceseze acest proceduri. Este stupid să beneficieze după poziţia geografică pacientul de terapia stroke-ului. Nu are nicio vină pacientul că s-a născut unde s-a născut”, a adăugat Lucian Mărginean. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea