Tot mai mulți oameni se întreabă dacă va fi necesară și a treia doză de vaccin. Ce spun specialiștii

Tot mai multă lume se întreabă dacă într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat se va pune problema ca persoanele vaccinate deja cu două doze să primească și o a treia doză. Dilema vine după ce producătorii de vaccinuri au anunțat derularea unor studii privind posibilitatea de a se introduce și această a treia doză, cu rol de protecție în principal împotriva noilor tulpini ale coronavirusului.

Deocamdată nu e nimic cert referitor la acest subiect, dar în eventualitatea în care acest lucru e necesar, e foarte probabil ca nu toate persoanele să fie vaccinate și a treia oară, ci numai anumite categorii de pacienți.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, a explicat care ar putea fi categoriile de persoane care să primească o eventuală a treia doză de vaccin.

Din datele existente, în momentul de faţă, la 6 luni, la 8 luni de la completarea schemei de vaccinare se menţin beneficiile în ceea ce priveşte protecţia faţă de forme severe, faţă de complicaţii, faţă de riscul de internare şi deces de peste 90% – 95%, deci beneficiile se păstrează. Uitându-ne la anumite grupe populaţionale, există o tendinţă de scădere a răspunsului nivelului de anticorpi la anumite categorii de persoane, cum ar fi cele imunodeprimate. În cazul în care se va pune problema de a administra cea de a treia doză, foarte probabil că opţiunea nu va fi de a revaccina toată populaţia, ci de a administra eventual a treia doză către sau pentru anumite segmente populaţionale, care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă. Se cunosc anumite categorii de afecţiuni cronice care se asociază cu o probabilitate mai redusă de a dezvolta un nivel mare al anticorpilor, dar în momentul de faţă sunt, dacă vreţi, evaluări absolut în etapă preliminară”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță, citat de Agerpres.

Specialistul a explicat că actualele mutații ale SARS-CoV2 sunt acoperite de vaccinurile existente, după cum au arătat studiile de până acum, iar o posibilă a treia doză ar urma să acopere mutațiile dezvoltate ulterior.


Nu sunt date disponibile din punct de vedere ştiinţific care să ne furnizeze informaţii legate de siguranţă, de tolerabilitate şi de imunogenitate, iar rolul celei de-a treia doze, pe lângă acoperirea anumitor categorii populaţionale la risc, este şi pentru a asigura eventuala acoperire vaccinală în cazul în care vom avea tulpini, variante virale mutante care nu vor fi acoperite de vaccinuri actuale. Deci sunt două două acţiuni importante; pe de o parte, consolidarea răspunsului imun prin cea de-a treia doză la anumite categorii populaţionale la risc şi, pe de altă parte, vorbim de cea de-a treia doză cu vaccinuri adaptate la variante virale mutante”, a mai spus col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Medicul a ținut să precizeze clar că nu a fost luată nici o decizie la nivel internațional până în acest moment cu privire la administrarea unei a treia doze de vaccin.

Nici cei de la Pfizer nu au spus că este obligatoriu. Se evaluează această posibilitate, dar care nu este cu titlu de recomandare absolută. Nu este nimic agreat la nivel internaţional de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de Centrul European de Control al Bolilor sau Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite. Sunt, repet, date ştiinţifice care considerăm că este firesc să fie disponibile, în mod deosebit legate de siguranţă şi de tolerabilitate şi eficacitate“, a mai precizat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea