Trend ușor descendent, chiar înainte de 15 mai. Va fi o relaxare fără relaxați!

Specialiștii din Ministerul Sănătății vorbesc despre o scădere a cazurilor de coronavirus și de o curbă a pandemiei care pare a avea un trend ușor descendent.

Într-o intervenție la Digi 24, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Horaţiu Moldovan a declarat că numărul cazurilor de Covid-19 în România ar putea intra pe un trend descendent chiar înainte de 15 mai, o scădere a cazurilor fiind observată încă din aceste zile.  

”Suntem pe curbă plată, pe un platou, un platou care într-adevăr este în dinţi de fierăstrău. De exemplu, astăzi numărul cazurilor este mai mic decât pe 12 aprilie şi dacă luăm suma vârfurilor acestei curbe are un uşor trend descendent, este probabil ca să ne înscriem pe acest trend descendent şi sperăm să facem asta”, a declarat secretarul de stat Horațiu Moldovan.

Oficialul a adăugat că în România nu au existat explozii exponenţiale, aşa cum s-a întâmplat în Spania, Italia, Franţa, Germania. Rata de mortalitate în țara noastră este de aproximativ 5 la sută, comparativ cu Spania – 10 la sută, Italia – 13 la sută, Franţa – 14 la sută. De asemenea, rata de vindecare este importantă în România, aproape 30 la sută, în timp ce în SUA este doar 12 la sută, iar în Franţa – 27 la sută.

Statul a făcut foarte mult pentru că a reuşit să gestioneze în aceste două luni rata infecţiilor care s-a menţinut într-un ritm de creştere moderat, într-un ritm de creştere de tip logaritmic. Nu au existat explozii exponenţiale, aşa cum s-a întâmplat în Spania, Italia, Franţa, Germania. Deci ratele de îmbolnăvire sunt acceptabile în România, comparativ cu aceste ţări, şi rata de mortalitate este mică, aproximativ cinci la sută, comparativ în Spania – 10 la sută, Italia – 13 la sută, Franţa – 14 la sută, iar rata de vindecări este importantă în România, aproape 30 la sută, în timp ce în SUA este doar 12 la sută, iar în Franţa – 27 la sută. Sigur există şi rate mai bune de vindecare, în Germania – 70 la sută. Dar ne înscriem într-o categorie foarte bună comparativ cu tabloul european şi acest lucru este consecinţa gestiunii acestei epidemii de către autorităţile statului”, a mai spus secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea