TURUL BUCĂTĂRIILOR LUMII ÎN ZIUA DE PAȘTE. Preparate tradiționale din diferite țări

Cum arată masa de Paște? Depinde unde întrebi. În fiecare colț de lume, mâncărurile tradiționale preparate cu ocazia sărbătorilor pascale au specificul teritoriului, dat de cultură, ingrediente locale și tradiții unice. La americani, ar putea exista un mic dejun cu șuncă glazurată cu miere, la italieni există succesiunea de antipasti, primo piato, secondo piato, și așa mai departe, până la desert. CNN a realizat un tur virtual al bucătăriilor lumii și i-a întrebat pe cei mai cunoscuți bucătari cum pregătesc masa de Paște.

Cum arată o masa tradițională de Paște în Peninsulă? La italieni, Paștele se sărbătorește duminică și luni. Cea de-a doua zi de Paște este, de obicei, dedicată picnicurilor. Masa de prânz din prima zi ar putea începe cu tarta sărată numită pasqualina care include 33 de straturi de aluat, simbolizând cei 33 de ani de viață a lui Hristos. La felul următor se servește friptura de miel cu anghinare, mazăre cu pancetta și cartofi prăjiți. Desertul poate fi un ou de ciocolată (italienii îl pot face și de 3 metri înălțime) sau o prăjitură specifică sărbătorii, în formă de porumbel, numită colomba.

Să nu credeți că italienii renunță la pizza în zilele de Paști. Pizza rustica este, de fapt, o plăcintă umplută cu un amestec de carne și brânză, și se servește în prima zi de Paște. Umplutura poate conține brânzeturi precum ricotta, provolone, dar și mozzarella,  carne precum prosciutto, soprressata (un salam Italian uscat), ouă și altele.

Mexicanii sărbătoresc cu capirotada. Este un preparat de tip budincă, realizat din pâine însiropată în care se presară nuci, brânză, și fructe, uneori. Poate fi sărată sau dulce, moale sau crocantă, un amestec care aduce o explozie de arome în gura celui care o savurează. Feliile de unt se coc unse cu unt, apoi se înmoaie într-un sirop din zahăr nerafinat, cu adaos de scoțișoară și cuișoare. Pâinea se împănează cu brânză cotija, arahide prăjite și stafide. Se dă la cuptor și apoi se pun deasupra felii de banana și fulgi de cocos. Se servește de obicei, la temperatura camerei, în Duminica Paștelui, dar și pe parcursul Săptămânii Luminate.

În Polonia, regina mesei de Paște este cioba Zurek. Este o supă cremoasă și afumată, îngroșată cu făină de secară. Se servește adesea cu un ou fiert și cârnați, garnisită cu hrean. Preparatul este acru, fermentat și consistent. Pentru a prepara Zurek se face, mai întâi, un amestec de făină și apă cu usturoi, ienibahar, boabe de piper, maghiran și frunze de dafin. Acest amestec se fierbe cu supa propriu-zisă, apoi se pot pune morcovi, păstârnac, ceapă, slănină. Zurak se servește, în Polonia, și în alte perioade decât Paștele. Este extrem de diversificată, putând include varză murată, brânză de capră afumată, cartofi sau ciuperci sălbatice.

Din bucătăria din Singapore vine Murtabak de vită, un fel de preparat care seamănă cu o clătită cu umplutură din carne de vită. Bucătăria din Singapore este expresia unei combinații de culturi: chineză, malay, indiană, eurasiatică și Peranakan. Tocmai de aceea nu o să găsim un preparat 100% autentic, dar fiecare cultură își pune, într-un preparat, propria poveste și propriile ingrediente. Murtabak de vită este o clătită umplută cu carne toccata de vită. Înainte de a fi tocata, carnea se marinează în curry, apoi se amestecă cu o pasta de ceapă și usturoi, condimente precum anasonul, nucșoara și scorțișoara.  

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea