Un adolescent de 17 ani a orbit din cauză că a mâncat doar cartofi prăjiți. Deficitul sever de nutrienți a dus la distrugerea nervului optic

Un adolescent britanic de 17 ani și-a pierdut vederea după ce, timp de mai mulți ani, a mâncat doar cartofi prăjiți și pâine. Lipsa vitaminelor și mineralelor a dus la apariția neuropatiei optice, o disfuncție nervului optic. Afecțiunea este reversibilă dacă e descoperită din timp, însă dacă nu e tratată corespunzător, vederea este pierdută definitiv.

Încă din școala primară, adolescentul a mâncat doar cartofi prăjiți, chipsuri și pâine. Foarte rar, acesta mai mânca o felie de șuncă sau un cârnat.

„Dieta lui zilnică era formată din cartofi prăjiți luați de la un fast-food din apropiere. Mai obișnuia să ia niște chipsuri și, de câteva ori, niște pâine albă cu felii de șuncă, aproape deloc fructe sau legume”, a declarat medicul care l-a tratat. „Astea erau singurele tipuri de mâncare pe care le tolera”.

Testele medicale au relevat că tânărul suferea de malnutriție și de multiple deficiențe de vitamine. La 14 ani, el era deja anemic și a fost diagnosticat cu deficiență de vitamina B12.

Chiar dacă medicul de familie i-a prescris injecții cu vitamina B12 și l-a sfătuit cum să-și îmbunătățească dieta, băiatul a continuat să-și piardă vederea și auzul.

Trei ani mai târziu a fost transferat la Spitalul de Oftalmologie din Bristol din cauza scăderii progresive a acuității vizuale, ajungând până la orbire. Medicii l-au diagnosticat cu neuropatie optică, iar testele ulterioare au demonstrat că boala a apărut din cauza deficiențelor nutriționale.

Chiar dacă nu era subponderal, adolescentul suferea de malnutriție, din cauza tulburării sale alimentare. El avea lipsă de vitamina B12, vitamina D, cupru, seleniu și zinc.

„Nu mai avea niciun pic de minerale în oase, ceva de-a dreptul șocant pentru un băiat de vârsta lui”, a completat medicul.

Chiar dacă a primit suplimente alimentare, vederea nu a început să i se îmbunătățească.

Medicii sunt de părere că dieta adolescentului și lipsa nutrienților au dus la apariția neuropatiei optice nutriționale, o disfuncție a nervului optic. Este o complicație rară a deficitului de nutrienți.

Lipsa vitaminelor B1, B2, B3, B6, B9, B12 și a fierului, calciului, magneziului și cuprului pot cauza neuropatie optică, o afecțiune care poate fi confundată cu alte tulburări dacă medicul nu cunoaște obiceiurile alimentare ale pacientului.

Boala este reversibilă dacă este descoperită timpuriu, însă dacă nu e tratată la timp, poate duce la distrugerea permanentă a nervului optic și la orbire.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea