Un medic cunoscut, în război cu reclamele la suplimente alimentare. Ar fi bine să urmați sfaturile

Cunoscut în mediul virtual pentru postările sale cu impact și foarte populare, medicul Vasi Rădulescu trage un semnal de alarmă în privința modului în care românii se lasă păcăliți de reclamele de la tv la suplimentele alimentare.

”Dintr-un calup, 70-80% sunt la suplimente pentru articulații, ficat, colon, memorie…

  • Articulații – nu funcționează nimic. Nu există studiu științific care să arate că X supliment protejează/repară o articulație. O reclamă sinceră aici ar fi: „Vrei să te bucuri de articulații sănătoase? Dă jos niște kilograme!”
  • Ficat – nu știu de ce ai vrea să protejezi ficatul. Cine-l atacă? Ficatul are o capacitate impresionantă de autoreglare/curățare/regenerare. Dacă-i dai suplimente practic îi dai de lucru, că tot el le procesează. Dacă mănânci sănătos, ai grijă cu alcoolul, nu ai nevoie de nimic pentru ficat.
  • Colon – este că-l simți greoi? Ai nevoie de un supliment! Pe naiba. Ai nevoie de dietă cu fibre, hidratare, mișcare. Colonul se curăță singur. Gravitațional și cu peristaltica proprie.
  • Memorie – ai un examen greu de dat? Ia suplimentul Y, care practic învață și pentru tine, că asta vrei de fapt să faci, să găsești scuze pentru a nu învăța. Nu, nu ai memorie proastă. Dacă îți faci un plan de învățat, te concentrezi, lași deoparte telefonul, te odihnești suficient, o să înveți absolut tot ce trebuie. Fără niciun supliment.”

Pe piața românească, volumul vânzărilor de suplimente alimentare este estimat la câteva sute de milioane de euro, fiind în continuă creștere. Publicitatea pentru aceste produse, în audiovizual, deci inclusiv la TV, este reglementată de Codul audiovizualului. Acesta interzice ca personalitățile din diferite domenii să facă reclame la suplimente. De asemenea, medicilor și farmaciștilor le este interzis să facă reclamă acestor produse, interzisă fiind și asimilarea unor recomandări sau prezentări venind din partea asociațiilor medicale. În trecut, CNA a analizat numeroase spoturi video la suplimente alimentare și a decis interzicerea lor pe motiv că încălcau prevederile legale naționale.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea