Vaccinarea, singura armă împotriva noului coronavirus. Când este însă bine să ne vaccinăm cu a 4-a doză?

Vaccinarea anti-COVID-19 a demonstrat tuturor faptul că riscul de a face o formă severă de boală este limitat. Companiile farmaceutice lucrează acum la un nou vaccin, care să poată oferi protecție și împotriva variantei Omicron a noului coronavirus. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, recomandă tuturor ca administrarea celei de-a 4-a doze de ser să se facă la toamnă, când această nouă versiune de vaccin ar putea fi lansată.

Români a început încă din luna mai administrarea celei de-a 4-a doze de vaccin anti-COVID-19. De la 1 iulie, cabinetele medicilor de familie din țara noastră au fost implicate în campania națională de vaccinare. Vaccinurile existente în prezent pe piață oferă însă o protecție limitată împotriva variantei Omicron, tocmai de aceea este bine ca administrarea celei de-a 4-a doze să se facă în momentul în care companiile farmaceutice vor produce un vaccin care poate oferi protecție ridicată împotriva acestei variante. „Sunt persoane care mă întreabă dacă are vreun rost să-și facă doza a 4-a acum. Eu i-aș sfătui să-și facă în toamnă dacă apare o nouă variantă a vaccinului, adaptată la această tulpină” recomandă Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Deși medicii de familie sunt implicați în campania de vaccinare anti-COVID-19, mulți dintre ei refuză administrarea serului de teama că ar putea să plătească dozele pe care trebuie să le arunce. Alexandru Rafila a explicat faptul că se lucrează la un act normativ prin care medicii nu vor mai fi obligați să achite contravaloarea dozelor neutilizate. „Unii dintre ei sunt ezitanți pentru că legea din România, în legătură cu vaccinarea, nu permite pierderi mai mari de 25% din vaccin. Și acum trecând la medicul de familie unde adresabilitatea este mai mică decât la centrele de vaccinare, există riscurile unor pierderi mai mari de 25%. Facem în așa fel încât să nu existe nicio ezitare, dacă au un pacient sau doi să poată să-i vaccineze chiar dacă se vor pierde niște doze” a precizat ministrul Sănătății.

În prezent, în România, există peste 8 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes