Vaccinul rusesc a făcut dovada eficienței. Studiul care arată că Sputnik V este eficient în lupta împotriva COVID-19

Intens criticați de lumea științifică și chiar de Organizația Mondială a Sănătății pentru modul în care au ales să înceapă campania de vaccinare în masă cu un ser anti-COVID care nu trecuse prin toate fazele de testare, rușii au dovedit că vaccinul dezvoltat de Institutul Gamaleya este eficient.

Practic, vaccinarea populației ruse a constituit cea de-a treia fază de testare a candidatului de vaccin Sputnik V. Cadre medicale și oameni obișnuiți din Rusia au fost deopotrivă vaccinați cu Sputnik, iar acum rezultatele arată că serul este eficient.

Rezultatele, verificate și de alți cercetători, au fost publicate în prestigioasă revistă medicală The Lancet, iar acestea indică o eficiență de 91,6% în prevenirea îmbolnăvirii de COVID-19.

 ”Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru graba nepotrivită, pentru scurtăturile folosite și pentru lipsa transparenței. Dar rezultatul publicat aici este clar, iar principiul științific al vaccinării este demonstrat. Un alt vaccin poate intra acum în lupta de reducere a incidenței Covid-19”, spun în articolul din Lancet, Ian Jones, profesor la Universitatea Reading și Polly Roy, profesor la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, ambii oameni de știință neimplicați în testele clinice.

14.964 de voluntari au primit Sputnik V, iar 4902 persoane au primit un placebo. În cazul persoanelor care au primit serul dezvoltat de Institutul Gamaleya s-au înregistrat 16 cazuri de îmbolnăvire, în timp ce în grupul placebo, mai restrâns, au fost 62 de cazuri. De asemenea, în cazul celor injectați cu Sputnik V nu au fost raportate efecte adverse grave.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea