Viciile, refugiu în pandemie. Psiholog: „a crescut consumul de alcool și tutun”

În încercarea de a scăpa de disconfortul izolării, tot mai mulți oameni și-au găsit refugiul în vicii. Psihologii spun că în ultima perioadă constată o creștere a consumului de alcool și de tutun la persoanele care le trec pragul cabinetelor.

Mijloacele tehnice ne ajută, dar suntem ființe sociale, avem nevoie să ne vedem prietenii. Toate aceste lucruri se adaugă și creșterea consumului de alcool și tutun. Toate problemele duc la aceste tentații. Unii depășesc mai ușor această perioadă, alții mai greu. De aceea probleme gen depresie sau tulburări anxioase nu fac decât să înflorească în această perioadă“, a declarat psihologul Ovidiu Telegescu pentru Medika TV.

Pe de altă parte, sociologii atrag atenția că, din cauza pandemiei, oamenii resping socializarea prin intermediul tehnologiei, precum și ideea de distanțare fizică. Pentru că nu există posibilitatea de a fi alături de prieteni și familie ca înaintea pandemiei, oamenii au tendința de a crede în știrile negative sau false. „Există un impact major la nivel social, iar acest tip de relație socială este respins de mulți cetățeni pentru că, din păcate, foarte mulți cred în teoria conspirații. Sunt persoane publice care induc ideea unei conspirații. Avem o problemă serioasă din punctul acesta de vedere, pentru că nu relațiile sociale sunt problema, ci felul în care le proiectăm”, este de părere sociologul Ciprian Necula.

România s-a aflat în perioada 15 martie – 15 mai 2020 în stare de urgență, timp în care oamenii au stat acasă, iar accesul în spațiile publice s-a făcut doar pe baza unor declarații pe proprie răspundere, în care oamenii motivau ce-i obliga să-și părăsească locuințele.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea