Injecția epidurală reprezintă o substanță administrată femeilor aflate în travaliu pentru a nu resimți durerile specifice nașterii naturale. Injectarea presupune o anumită procedură medicală, în jurul căreia s-au creat numeroase mituri.
„În timpul montării analgeziei epidurale este o poziție șezândă, cu coloana arcuită. Mama trebuie să stea nemișcată și se practică această puncție de către medicul anestezist, care ajunge cu acul de peridural în spațiul peridural” susține dr. Alina Pleșoianu, medic primar obstetrică-gincologie Spitalul Regina Maria Băneasa, invitată în studioul emisiunii „Doctor Medika”.
Mituri despre injecția epidurală
În jurul acestei proceduri s-au creat numeroase mituri, iar din cauza lor femeile refuză atât administrarea injecției epidurale, cât și alegerea aducerii pe lume a copiilor pe cale naturală. Medicii susțin însă că nimic din ceea ce se spune despre epidurală nu e tocmai adevărat.
„Multe paciente sunt mai speriate de această manevră decât de nașterea în sine. Sunt mituri cum că dacă te miști în timpul procedurii rămâni cu dureri de cap. Ele se referă la rahianestezie. După montarea cateterului peridural și după injectare pacienta se poate ridica și poate face câțiva pași. După montare pacienta poate rămâne în travaliu de la 2 până la 10 ore, cât este nevoie. De fiecare dată când percepe din nou durerea se injectează o nouă doză” mai spune dr. Alina Pleșoianu, medic primar obstetrică-gincologie Spitalul Regina Maria Băneasa.