Valul de controale ale Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a lovit și farmaciile. Reprezentanții instituției verifică suplimentele alimentare și cosmeticele, produse care se comercializează și prin intermediul farmaciilor. Verificările ANPC nu sunt însă văzute cu ochi buni de către farmaciști.
„Cred că ați observat și dumneavoastră că în ultima perioadă Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului intră în toate unitățile, inclusiv în farmacii, pentru că farmacia prin obiectul de activitate poate să elibereze către populație atât medicamente care se eliberează cu sau fără prescripție medicală, medicamente care se prepară pe baza rețetelor, dar și alte produse, precum suplimente alimentare sau cosmetice. Și atunci toate aceste produse cosmetice sau suplimente intră, din punct de vedere al ANPC, pe jurisdicția verificării societății comerciale” a declarat, la „Sistemul Medikal”, Mihaela Udrea, farmacist și fost director al Direcției Farmaceutice și Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătății.
Reacția farmaciștilor
Farmaciștii nu sunt tocmai de acord cu verificările oficialilor ANPC în ceea ce privește eliberarea cosmeticelor și suplimentelor alimentare. Aceștia consideră aceste verificări neesențiale, în contextul în care înainte de eliberarea suplimentelor alimentare și cosmeticelor, farmaciștii au rolul de a le explica pacienților cum trebuie administrate aceste produse.
„Eu am niște comentarii personale, în sensul că dacă aceste cosmetice și suplimente alimentare , în orice market sau magazin, le găsim și omul de fața noastră nu poate să ofere informații așa cum oferă un farmacist care are pregătire suplimentară specifică. Și atunci eu niciodată, ca farmacist nu i-aș oferi unei persoane pentru că-mi cere 3 flacoane dintr-un supliment alimentar. Aș încerca să-i explic și să-l informez că orice supradozare duce la modificarea metabolismului organismului. Nu cred că farmacia ar trebui să fie supusă tuturor acestor controale, pentru că acolo avem de-a face cu specialiști care nu lasă pacientul să plece fără să-l informeze că el nu trebuie să înghită anumite medicamente sau suplimente, în anumite concentrații” mai spune Mihaela Udrea, farmacist și fost director al Direcției Farmaceutice și Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătății.