VIDEO De la fumător, la pacient. Medic: „Apar probleme din punct de vedere al funcției pulmonare”

Persoanele care fumează, în foarte multe cazuri, devin pacienți. Fumul de țigară afectează întreg organismul, dar cei mai expuși la fumul inhalat sunt plămânii. Odată cu trecerea timpului, persoanele fumătoare pot avea probleme serioase din punct de vedere al respirației.

Vârsta de debut a fumatului scade de la an la an. Tinerii de astăzi preferă însă țigările cu tutun încălzit sau pe cele electronice. Adulții sunt amatori ai țigărilor clasice. Indiferent de tipul de țigară ales, consecințele sunt aceleași: fumul ne afectează organismul!

„Un pacient fumător este un pacient care inhalează fumul de țigară. Dacă este să punem populația într-o anumită balanță, ei bine în cazul adolescenților și tinerilor, ei folosesc mai de grabă tutunul încălzit și țigara electronică. Dacă vorbim despre adulți, ei vor folosi țigările clasice. Discutăm despre persoane care au o anumită stabilitate financiară, dar care folosesc tutunul pe post de plăcere” a explicat dr. Aida Andreea Fănică, medic specialist pneumologie, Centrul Medical Neolife Băneasa, invitată în emisiunea „Doctor Medika”.

Profilul pacientului fumător

Fără doar și poate, fumul de țigară creează numeroase dezechilibre în organism, cei expuși riscului fiind plămânii. Pacientul fumător se confruntă cu probleme de respirație și va avea, în timp, o toleranță scăzută la efort avertizează specialiștii.

„Pacientul fumător este acel pacient care are deja un cuantum tabagic important, cu modificări atât în cazul funcției pulmonare, cât și pe imaginea radiologică. Persoanele care fumează nu resimte aceste modificări. În timp de câțiva ani vor începe să aibă această expectorație matinală pe care să o resimtă ca fiind o expectorație mucoasă. De asemenea, vor respira ceva mai greu și va scădea toleranța la efort” mai spune dr. Aida Andreea Fănică, medic specialist pneumologie, Centrul Medical Neolife Băneasa.

Categorii: Exclusiv, Video
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea