Fibromul uterin, o afecțiune ginecologică foarte des întâlnită la femei, se tratează, de cele mai multe ori, chirurgical. Intervenția este recomandată mai ales atunci când fibromul este poziționat în interiorul cavității uterine, provocând astfel infertilitate.
„Chiar și un fibrom mic dacă este submucos sau în mușchiul uterului, în miometru, poate să dea compresie pe endometru și să ducă la infertilitate. Iar în cazul acesta este nevoie de tratament chirurgical. Când vorbim despre tratament chirurgical ne referim la intervenții minim invazive sau operație clasică” susține dr. Carmen Constantinescu, medic primar obstetrică-gincologie Spitalul Regina Maria Băneasa, invitată în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.
Este embolizarea eficientă?
Pentru a evita intervenția chirurgicală, multe femei aleg ca metodă de tratament embolizarea. Această procedură presupune injectarea unei substanțe care blochează alimentarea cu sânge a fibromului uterin. Astfel, el scade în dimensiuni. Efectul acestei procesuri este însă reverisibil, în sensul că, după o anumită perioadă, fibromul poate forma alte mecanisme prin care să se vascularizeze.
„Embolizarea duce la obstrucția vascularizării fibromului. Fibromul se reduce, dar el, în timp, își recapătă vascularizația. După un an, doi, începe să crească în dimensiuni. Fibroamele din cavitatea uterină trebuie scoase pentru o sarcină, pentru că pot crea multe probleme, chiar și în timpul sarcinii„ mai spune dr. Carmen Constantinescu, medic primar obstetrică-gincologie Spitalul Regina Maria Băneasa.