Alimentația nesănătoasă este principalul factor de risc în apariția diabetului, în special a diabetului de tip 2. Mâncăm produse foarte procesate, încărcate de substanțe care ne dau peste cap tot metabolismul. Medicii ne recomandă să revenim la alimentația de odinioară, bazată în special pe fructe și legume sănătoase.
Din cauza stilului de viață tot mai haotic, preferăm să mâncăm alimente care se procură ușor, fără a ne gândi la riscurile la care ne expunem. Aceste produse alimentare conțin numeroase produse chimice care, în timp, ne dau metabolismul peste cap. Iar astfel suntem expuși la apariția bolilor metabolice, așa cum este diabetul.
„În afară de această avalanșă de carbohidrați, care este un factor deosebit de important în apariția diabetului, avem tot în alimentație diverse tentative de a fi foarte comozi și a consuma alimente care sunt semipreparate cu aditivi, coloranți, conservanți, zahăr și câte și mai câte” susține dr. Simona Carniciu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Doctor în Științe Medicale.
Mare atenție la protecția florei intestinale
Nu doar metabolismul suferă din cauza acestor alimente pe care le consumă, ci și flora intestinală. Se știe destul de bine că buna funcționare a sistemului imunitar are legătură cu starea de bine a microbiotei. În momentul în care apar dezechilibre la acest nivel, suntem expuși la boli. Iar diabetul poate fi o consecință a acestui dezechilibru.
„În momentul în care consumăm în exces aceste substanțe și facem un obicei din asta, atunci se perturbă și bacteriile din intestine sau microbiota. Astfel organismul are de suferit și se pot instala tot felul de afecțiuni grave” mai spune dr. Simona Carniciu.