VIDEO Pași mici către prevenția cancerului în România. Medic: „Există programe care funcționează”

Într-o țară cu o incidență crescută a cancerului, România nu are încă metode de screening eficiente, așa cum se întâmplă în cazul altor țări europene. Totuși, spitalele fac eforturi pentru a dezvolta programe de prevenție, iar multe dintre ele se dovedesc a fi un real succes. Pacienții primesc un diagnostic, apoi beneficiază de tratament adecvat care le îmbunătățește calitatea vieții.

La Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „ Carol Davila”, de exemplu, a fost implementat un program de prevenție pentru cancerul de colon. Denumit „ROCCAS II”, acest program a permis testarea pentru depistarea bolii a peste 4000 de persoane din toate zonele țării.

„Dacă ne referim la cancerul de sân și cancerul de col sau colon, pentru că sunt două programele de prevenție funcționează, sunt într-o continuă dezvoltare, iar în cadrul Spitalului Militar Central, numit ROCCAS II, pentru depistarea pacienților cu cancer de colon și-a încheiat misiunea în urmă cu câteva luni, a funcționat timp de 21 de luni și a fost un real succes din ce am observat, din concluziile trase. Au fost testate peste 4800 de persoane, s-au propus pentru colonoscopii 2500 de persoane” a explicat, la „Doza de prevenție”, col. dr. Remus Nica, medic primar chirurgie generală, competențe în chirurgia oncologică și chirurgia vasculară, în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”,  Doctor în Științe Medicale.

Program de prevenție și pentru cancerul de sân

Totodată, la nivel național, în unele unități medicale s-au dezvoltat programe de prevenție pentru depistarea cancerului de sân. Succesul acestor inițiative s-a observat în momentul în care femeile din medii vulnerabile sau din localități urbane și rurale mici s-au adresat unităților medicale din orașele mari pentru a beneficia de consultații amănunțite și tratament.

„În ceea ce privește cancerul de sân, foarte multe caravane și centre au porțile deschise pentru depistarea și identificarea tipului tumorilor mamare. Sunt diverse programe care se desfășoară pe centre zonale. Au venit paciente din diverse puncte ale țării, din diverse orașe și sate mici, care au fost descoperite, au cerut ajutor medical și, bineînțeles, că l-au și primit” a mai spus col. dr. Remus Nica, medic primar chirurgie generală, competențe în chirurgia oncologică și chirurgia vasculară, în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”,  Doctor în Științe Medicale.

Categorii: Maratoanele Medika TV, Video
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea