(VIDEO) Reputat infecționist: “Va trebui să convieţuim cu coronavirusul”

Românii şi nu numai vor trebui, pe termen mediu, să înveţe să coabiteze cu noul coronavirus. Specialiştii în domeniul bolilor produse de virusuri în gestionarea crizelor pandemice spun că oamenii vor trebui să se obişnuiască să trăiască cu pericolul contaminării şi să-şi adapteze modul de a trăi la noile condiţii. În acest sens, unul dintre cei mai cunoscuţi medici infecţionişti din România a explicat ce ne aşteaptă în următoarele săptămâni şi luni din punct de vedere al vieţii cotidiene. Într-o intervenţie telefonică în direct la Medika Special de luni seară, dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase de la Spitalul Matei Balş din Capitală a declarat că o pandemie precum cea pe care o traversăm în aceste zile are trei etape, fiecare la fel de importantă:

“Avem trei puncte ale crizei; criza medicală, componenta economică şi cea psihologică. Aceasta din urmă nu-i deloc puţin importantă. Când vorbesc despre componenta psihologică este clar că nu putem trăi nici unul dintre noi cu aceste măsuri luate acum pe termen lung. După următoarele săptămâni, după perioada cea mai grea, după ce vom ajunge la un platou al îmbolnăvirilor, noi toți vom trece în etape care se cheamă a conviețuirii cu coronavirusul. Pentru că e clar că infectarea cu SARS-COV2 nu se va încheia nici peste o lună, nici peste 2 sau 3 luni. E clar că vom avea îmbolnăviri și în toamnă. Putem conviețui într-un fel oarecum anevoios după ce vom trece de acest număr mare de îmbolnăviri, atunci noi vom putea ieși, dar rămânem cu acele măsuri de igienă foarte stricte, vom purta probabil și mască și vom păstra această distanță socială. A nu se confunda cu izolarea socială”.

Medicul Adrian Marinescu a mai declarat că viața noastră va arăta oarecum normal dar cu niște reguli stricte:

“Ne vom putea desfășura viața normal dar vom păstra distanța la locul de muncă într-un restaurant, la supermarket. E clar, însă, că și în vară vom mai avea cazuri de îmbolnăviri.”

În același context dr. Marinescu a mai zis că respectiva conviețuire cu virusul va dura până când se va pune la punct un vaccin care să poată fi făcut în masă sau un tratament miraculos pe care acum nu-l avem.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea