Mișcarea este cheia unui organism sănătos, indiferent de vârstă. Pentru ca bătrânețea să nu fie o povară și să resimțim durerile de mușchi și oase, este necesar să facem cât mai multă mișcare.
„Când vorbim de zona asta de musculatură, noi o putem influența. Iar asta este important. Încercăm să facem mai multe mișcare. Chiar și exerciții folosind greutatea proprie, făcând înot, dans, yoga, nu trebuie să facem neapărat exerciții prea în forță. Pentru că suprasolicităm articulația și determină procese oxidative și ne îmbătrânesc pielea” susține dr. Adrian Stănescu, medic primar gerontologie și geriatrie, invitat în studioul emisiunii „Doctor Medika”.
Cât și cum ne mișcăm?
Recomandarea medicilor, mai ales pentru persoanele trecute de prima tinerețe, este ca mișcarea fizică să nu fie una bruscă sau încărcată de efort. Este necesar ca de câteva ori pe săptămână să facem cel mult 30 de minute de efort pentru a ne putea fermitatea musculaturii.
„Este bine să facem niște exerciții moderate, de 3, 5 ori pe săptămână, 20, 30 de minute. Dacă este și ceva patologii se ține cont de genul de mișcare. Poate să fie la început un antrenor personal care să ne explice cu ce fel de program să începem„ mai spune dr. Adrian Stănescu, medic primar gerontologie și geriatrie.