VIDEO România, țara care exportă inimii în Occident. Cum explică specialiștii situația?

Accesul scăzut la servicii medicale și lipsa unor programe de screening eficiente pentru depistarea unor afecțiuni grave, așa cum sunt bolile de inimă, afectează și activitatea medicală în ceea ce privește operațiile de transplant de cord. Nu puține au fost cazurile în care țara noastră a exportat inimile prelevate către alte state europene, deși în România există numeroși pacienți cu insuficiență cardiacă, foarte puțini sunt identificați și pregătiți pentru astfel de intervenții.

„Această operaţie nu este foarte frecventă în România, deşi din punct de vedere al necesităţii ei pe plan mondial există o solicitare foarte mare şi am să explic această realitate cu care medicina românească şi spitalul nostru se confruntă, şi anume că deşi există foarte mulţi pacienţi pe insuficienţă cardiacă, sunt foarte puţini pacienţi identificaţi şi pregătiţi, indicaţi, evaluaţi în vederea intervenţiilor de transplant cardiac Asta ne conduce la o situaţie oarecum paradoxală, să avem mai mulţi donatori decât folosim în România, ceea ce este un particularitate, Noi suntem în situaţia de a exporta organe, de a exporta inimi prin prin Asociaţia Eurotransplant la nivel european” a explicat situația, la Medika TV, dr. Horațiu Moldovan, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului de Urgență Floreasca din București.

Mai mult decât atât, în România nu există suficiente centre medicale unde să fie realizate transplanturi de cord. În prezent, astfel de intervenții chirurgicale se realizează la București, în cadrul Spitalului de Urgență Floreasca și la Târgu Mureș.

„Din păcate, doar aceste două cente realizează transplant cardiac în România (…) Sunt, iată, de atunci, 25 de ani şi in acest interval de timp s-au realizat aproximativ 35 de intervenţii de transplant cardiac. A fost o activitate care s-a dezvoltat permanent şi care astăzi continuă. În anul 2024 am realizat până acum trei proceduri de transplant” a adăugat dr. Horațiu Moldovan.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea