Vizitele la oftalmolog, necesare de la vârste fragede. Ce au descoperit medicii

Un program de screening pentru problemele de vedere, derulat în Canada, în rândul copiilor cu vârstă școlară și preșcolară, a scos la iveală că 1 din 10 copii aveau probleme de vedere. Cercetătorii canadieni susțin necesitatea derulării unor astfel de programe de screening, cu ajutorul cărora problemele oftalmologice să poată fi identificate devreme, astfel încât să nu se agraveze în timp.

Probleme minore, nedepistate timpuriu, pot duce la ambliopie (cunoscută sub numele de „ochi leneș”) și potențiale probleme de învățare.

“Acestea sunt detalii care trebuie să dea de gândit în vederea finanțării unor programe de screening în rândul copiilor”, au scris dr. Mayu Nishimura, de la Departamentul de Psihologie, Neuroștiință și Comportament, Universitatea McMaster, Hamilton, coautor al studiului, în Canadian Medical Association Journal.

La programul de screening derulat pentru studiu au luat parte 5884 de copii de la grădiniță până la liceu, din 43 de unități de învățământ din Ontario. Programul s-a derulat pe parcursul a doi ani, iar aproape jumătate dintre participanți au fost trimiși la un medic specialist pentru un examen oftalmologic. 516 copii, adică aproape 10% dintre cei care au fost supuși screening-ului, aveau o problemă vizuală.

Pentru 67% dintre copiii depistați cu probleme vizuale, acesta a fost primul lor examen ocular. Ambliopia a fost găsită la 164 de copii (3,4%), iar 458 (9,5%) au primit rețete pentru ochelari.

Este nevoie de un acces mai bun la îngrijirea sănătății vizuale pentru copii la grădiniță. Urmărirea evoluției cazurilor, vizitele la specialist, rețetele pentru ochelari, sunt esențiale. Fezabilitatea unui program de screening de vedere la școală  pentru a detecta probleme vizuale nediagnosticate este justificată”, arată autorii lucrării.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea