Vremea marii testări a sosit! Începe în București! Cine plătește, cine se testează, cât costă

”Marea testare” de la București, anunțată de primarul Capitalei, Gabriela Firea, se va adresa unui număr de 11.000 de persoane, care nu vor fi plătite pentru că vor face parte din programul autorităților. Testele vor fi realizate în spitale din București, de stat și privat, și vor fi de tip PCR, programul urmărind identificarea infecțiilor cu coronavirus în rândul populației asimptomatice. Proiectul ”Marii testări” a fost aprobat luni, în ședința Consiliului General al Municipiului București. Consilierii USR și PNL nu au votat proiectul, susținând că este „o mită electorală”. 

”Marea testare” din Capitală ar urma să se adreseze în primă fază unui număr de 11.000 de bucureșteni, care vor fi testați, voluntar. Această testare va da imaginea infectării cu Covid-19 în Bucureşti. 

 “Această testare din municipiul Bucureşti ne va da imaginea infectării din acest moment şi împreună cu autorităţile centrale vom putea să luăm cele mai bune măsuri de relaxare. În ce constă concret acest proiect «Testează pentru Bucureşti». Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale, va realiza parteneriate cu toate spitalele de stat şi clinicile private care vor dori să intre în acest proiect, acreditate de către Ministerul Sănătăţii şi avizate ca şi circuite medicale de către DSP. După realizarea parteneriatului, vom lansa, deci în câteva zile, platforma unde se vor putea înscrie online, voluntar, bucureştenii care vor să fie testaţi cu teste PCR, deci nu din cele rapide, contestate, despre care s-a spus că dau anumite erori şi nu e bine să confunzăm populaţia”, a spus Firea. 

Gabriela Firea susține că testarea bucureștenilor nu va aglomera spitalele, deoarece, în prezent, spitalele au o capacitate de testare zilnică de 3.500 de teste și se fac doar câteva sute:

„Dacă acum o lună s-a spus că nu este momentul potrivit, a trecut acea perioadă, iar dacă mai amânăm va fi prea târziu. În acest moment nu mai sunt foarte multe persoane în carantină. În București capacitatea de testare este de peste 3500 de teste și zilnic nu se fac decât câteva sute de teste. Deci nu vom aglomera testările cu proiectelul nostru. Este momentul propice”.

Conform proiectului, testele vor fi decontate de Primărie în cuantumul sumei de 200 de lei pentru fiecare test.

Nu dăm vouchere nu dăm bonuri, nu plătim populația. Este vorba de decontarea pe care PMB o face în cuantum de 200 de lei, care este suma pe care o decontează spitalelor pentru testarea PCR”, spune primarul general.

Pe de altă parte, Gabriela Firea a declarat luni că proiectul de testare cu teste rapide făcut în parteneriat cu Institutul Matei Balș va fi realizat, fiind un proiect diferit de cel care vizează persoanele asimptomatice. 

 “Mă veţi întreba ce se întâmplă cu testele de anticorpi, cele care ne spun cum a circulat virusul în Bucureşti, deci care sunt persoanele care au trecut deja prin această infecţie şi neavând simptome deja s-au tratat, s-au imunizat. Acel proiect este unul separat şi care cu siguranţă va fi realizat. Primăria Capitalei şi cele şase primării de sector şi-au îndeplinit toate obligaţiile derivate din protocolul pe care l-am încheiat cu Instititul Matei Balş, am achiziţionat testele, am pregătit cadrele medicale, am pregătit întreaga infrastructură, inclusiv avem la dispoziţie cabinetele de medicină şcolară care pot să realizeze acele testări anticorpi în condiţii de siguranţă pentru pacienţi, avem eşantioanele care au fost realizate de către specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru fiecare sector în parte, cetăţenii vor primi din partea primăriilor de sector, cei aleşi prin eşantionarea specialiştilor de la INSP, o scrisoare de invitare în urma căreia trebuie să sune la call-centerul pus la dispoziţie de către Primăria Capitalei prin ASSMB şi li se va transmite ziua, ora şi locul unde să se prezinte pentru testarea de anticorpi”, a mai transmis Gabriela Firea. 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea