Zeci de mii de vaccinări zilnic, de azi. Care sunt estimările specialiștilor

De azi, în România se vor face 30.000 și chiar 40.000 de vaccinări în fiecare zi. Este estimarea făcută de coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, în contextul deschiderii, de la 1 martie, a noi centre de imunizare cu vaccinul Pfizer.

În ultima vreme s-a înregistrat o scădere a numărului zilnic de imunizări, pe fondul numărului limitat de doze, însă de acum situația revine la normal.

Aş vrea să fac o precizare legată de această scădere din ultimele zile a numărului de persoane vaccinate la nivel naţional: a fost o scădere practic cauzată de numărul limitat de doze din luna februarie, în sensul în care, pe baza calendarului de livrare, am blocat locurile la programare după 11 februarie şi am deschis noi locuri din 1 martie. De la 1 martie vor fi cel puţin 30 de mii de persoane vaccinate în fiecare zi, vom avea zile în care vom depăşi 40 de mii de persoane vaccinate. Această scădere din ultimele zile nu este cauzată de scăderea adresabilităţii persoanelor, ci a fost generată de lipsa programărilor care, la rândul ei, a fost cauzată de o indisponibilitate a dozelor. A trebuit să şi reprogramăm o parte dintre persoane pentru că am avut suficiente doze”, a explicat, la Digi 24, col. dr.  Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit datelor furnizate de CNCAV, în ultimele 24 de ore au fost vaccinate peste 11.000 de persoane.

915.761 de români au fost vaccinați până acum, dintre aceștia 617.112 având deja o imunizare completă, cu ambele doze de vaccin.

România este în topul mondial al vaccinării, cu un avans semnificativ față de multe țări. În Uniunea Europeană, România se află pe locul al doilea în ceea ce privește persoanele vaccinate. De asemenea, țara noastră ocupă locul 7 în plan mondial ca număr de doze administrate la 100 de persoane.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea