5 beneficii pe care ți le oferă Cardul European de Sănătate

Cardul European de Sănătate (CES) devine o soluție eficientă și simplificată pentru cetățenii Uniunii Europene care călătoresc în străinătate, asigurându-le accesul la asistență medicală și tratament în caz de urgențe sau boli nesperate.

Această inițiativă a fost dezvoltată pentru a facilita mobilitatea în interiorul Uniunii Europene și pentru a oferi cetățenilor liniștea că au asigurare medicală valabilă pe întreg teritoriul UE.

Cardul European de Sănătate, emis de către autoritățile naționale de asigurări de sănătate din fiecare stat membru al UE, oferă purtătorului acces la asistență medicală în aceleași condiții ca cetățenii din țara în care se află temporar. Prin urmare, cei care dețin acest card pot beneficia de servicii medicale în caz de urgență, tratamente necesare pentru afecțiuni preexistente sau boli acute, fără să fie nevoie să plătească costuri suplimentare sau să intre în proceduri birocratice lungi.

Printre beneficiile majore ale Cardului European de Sănătate se numără:

  • Acces ușor la asistență medicală: Cardul permite cetățenilor europeni să primească îngrijiri medicale în caz de necesitate, fără a întâmpina dificultăți financiare sau administrative. Acest aspect este deosebit de important în situațiile de urgență, când timpul este crucial.
  • Acoperire în toate țările UE: Cetățenii care dețin Cardul European de Sănătate sunt asigurați în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că pot călători în orice țară fără griji legate de asistența medicală.
  • Simplificarea procedurilor medicale: Cardul elimină nevoia de a prezenta diverse documente și formulare pentru a beneficia de tratament medical în străinătate. Toate informațiile necesare despre asigurat și acoperirea medicală sunt incluse pe cardul în sine.
  • Protecție pentru persoanele cu afecțiuni preexistente: Cei care suferă de afecțiuni medicale preexistente se pot bucura de tratament în străinătate fără a fi nevoiți să suporte costuri suplimentare sau să treacă prin evaluări medicale extinse.
  • Eliberare gratuită sau la costuri reduse: Cardul poate fi obținut gratuit sau la costuri reduse în majoritatea statelor membre ale UE, asigurându-se că accesul la asistența medicală este simplu și convenabil pentru toți cetățenii.

Cardul European de Sănătate reprezintă o măsură esențială pentru a garanta că toți cetățenii europeni pot beneficia de tratament medical adecvat și prompt, indiferent de țara în care se află.

Pentru a obține Cardul European de Sănătate în România, procedura este simplă și gratuită. Iată pașii pe care trebuie să-i urmați:

  • Asigurați-vă că sunteți eligibil: Cardul European de Sănătate este disponibil pentru cetățenii României care au asigurare de sănătate în țară și care doresc să călătorească într-un alt stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau în Elveția. De asemenea, poate fi obținut de către membrii de familie ai titularilor de asigurare care sunt, de asemenea, asigurați în România.
  • Contactați Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS): Pentru a obține Cardul European de Sănătate, trebuie să contactați Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din județul în care sunteți asigurat. Acesta este organismul responsabil cu eliberarea cardurilor și cu gestionarea asigurărilor de sănătate în România.
  • Prezentați-vă personal sau prin reprezentant: Puteți obține Cardul European de Sănătate personal, prezentându-vă la sediul CJAS cu actul de identitate și cardul de sănătate național. Dacă nu puteți merge personal, puteți delega o altă persoană să obțină cardul în numele dvs., furnizându-i o procură notarială și copii ale actelor dvs. de identitate și cardului de sănătate.

 

Tags: ,
Ți-ar putea plăcea