863 de cazuri de infectare cu una dintre noile tulpini ale coronavirusului, identificate pe teritoriul României

Institutul Naţional de Sănătate Publică anunță că pe teritoriul României s-au înregistrat, până pe data de 11 aprilie, 863 de cazuri de infectare cu noi tulpini ale SARS-CoV-2.

Într-o majoritate covârșitoare de cazuri a fost identificată tulpina britanică, semnalată în 857 din cele 863 de cazuri. De asemenea, s-au mai înregistrat 4 cazuri de infectare cu varianta sud-africană și 2 cu cea braziliană.

Cazurile au rezultat în urma a 1.373 de secvențieri, realizate în șase laboratoare, respectiv la Institutul Cantacuzino, Institutul “Matei Balş”, MedLife, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Virusologie “Ştefan S. Nicolau” şi CRGM al SCJU Craiova.

INSP precizează că, din toate cazurile, unul a ieșit în evidență.

Unul din cazurile având județ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutația E484K. Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, se arată în documentul publicat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Din totalul cazurilor de infectare cu noile tulpini au fost confirmate un număr de 27 de decese, în toate cazurile fiind vorba despre varianta britanică a noului coronavirus.

Tags: , , , , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea