Tot mai mulți copii ajung la spital diagnosticați cu scarlatină. Sfaturile pentru părinți ale medicului Mihai Craiu

Tot mai multe cazuri de infectări cu Streptococul beta-hemolitic grup A (GAS), agent patogen responsabil de apariția scarlatinei, ajung în atenția medicilor din cadrul Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”. Binecunoscutul medic pediatru Mihai Craiu îi sfătuiește pe părinți ce măsuri de protecție să ia pentru a-i feri pe copii de infectări.

Medicul Mihai Craiu atrage atenția cu privire la creșterea infecțiilor cu Streptococul beta-hemofilic grup A, responsabil de apariția scarlatinei. „In ultimele săptămâni au fost diagnosticați, la noi în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, foarte mulți copii cu infecție produsă de Streptococ beta-hemolitic grup A (GAS). Cred că ar trebui să știm câteva lucruri, înainte de a escalada faimoasa noastră streptofobie națională.” susține medicul pediatru.

Lipsa măsurilor de protecție, principala cauză

În postarea făcută pe rețelele de socializare, medicul Mihai Craiu explică faptul că această creștere a cazurilor este generată de renunțarea la măsurile de protecție individuală. „Pandemia a părut să ducă la dispariția din circulație a tuturor agenților patogeni a căror transmitere este facilitată de mâini murdare și nerespectarea etichetei tusei/strănutului. Spălatul mâinilor, dezinfectarea suprafețelor și purtatul măștilor au fost «responsabile» pentru scăderea majoră a cazurilor de boli infecțioase la copil in 2020-2022. Odată cu renunțarea la măsurile oficiale de minimalizare a riscului de transmisie a virusului SARS-CoV-2, în martie 2022, au revenit «bunele» obiceiuri și aproape nimeni nu a mai respectat setul de indicații de prevenție” explică, în postarea sa, medicul Mihai Craiu.

Scarlatina: simptome și tratament

Specialiștii le recomandă în continuare părinților să asigure o igienă corespunzătoare mâinilor copiilor și să-i ferească de zonele aglomerate. Scarlatina, boala provocată de infecția cu Streptococul beta-hemolitic grup A (GAS), este o afecțiune pentru care există tratament, iar prin medicație adecvată vindecarea este rapidă. „Acum scarlatina este tratabilă! Nu există nici un motiv de panică deoarece nu a fost identificată nici o tulpină de GAS rezistentă la peniciline. Putem folosi cu succes, la sfatul medicului, Penicilină V sau Amoxicilină. Iar la cei cu alergie la penicilină, dar fără istoric de anafilaxie, ar putea fi folosite cefalosporinele de generație I. Practic nu exista tulpini rezistente” îi liniștește pe părinți medicul Mihai Craiu.

Medicul explică și care sunt principalele simptome, astfel încât părinții să ajungă cu cei mici cât mai repede la medic. „Faimoasa scarlatină este ușor de recunoscut. Ea are erupție aspră la palpare, pe piele, mai ales pe corp și foarte rar pe față, ce se descuamează ulterior, febră mare și limbă zmeurie” explică medicul.

 

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes