Peste 500 de cazuri pe an de cancere la nivelul cavității bucale, 60% – depășite chirurgical

Numărul de cancere la nivelul cavității bucale a crescut în ultimii trei-patru ani, fiind înregistrate peste 500 de cazuri anual, dintre acestea 60% sunt depășite chirurgical pentru că pacienții se prezintă tardiv la medic, a declarat miercuri șeful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială a Spitalului “Prof Dr. Dan Theodorescu”, dr. Alexandru Bucur.

“Ceea ce ne atrage atenția, cel puțin în ultimii 3-4 ani, este numărul crescut de cancere la nivelul cavității bucale, un număr care depășește 500 de cazuri pe an. Dacă ar fi numai acest lucru, poate nu ar fi atât de îngrijorător, însă specificitatea cancerului cavității bucale este un grad mare de limfofilie, ceea ce aduce după sine adenopatiile metastatice și metastazele la distanță. În consecință, durata de supraviețuire este relativ scurtă, și mă refer la o durată de 18-24 de luni în contextul în care aceste leziuni canceroase nu sunt identificate, nu sunt tratate, iar pacientul se prezintă într-un stadiu tardiv. (…) Din cele peste 500 de cazuri, mai mult de 60% vin într-un stadiu depășit atât chirurgical, cât și al terapiei complementare, și mă refer la radio chimio terapie”, a declarat Alexandru Bucur, în cadrul conferinței de presă organizată cu prilejul deschiderii Zilelelor Prevenirii Cancerului Oral, eveniment organizat miercuri și joi la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială “Prof. Dr. Dan Theodorescu” din București.

Miercuri și joi vor fi acordate consultații gratuite de către specialiștii Secției Clinice de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială. Consultațiile se acordă în cadrul spitalului, aflat pe Calea Plevnei, nr. 17, în baza unei programări telefonice, la numărul 0737.564.663. Peste 300 de pacienți s-au programat pentru consultații în cursul zilei de miercuri.

“Pentru acest segment al populației care se adresează tardiv spitalului am dorit să facem cunoscută acțiunea noastră, să dăm o mână de ajutor acestor pacienți, care fie nu înțeleg, fie nu sunt informați asupra gravității unei astfel de boli. (…) Suntem de multe ori puși în situația în care, din păcate, chirurgical nu putem interveni, sunt structuri vitale care nu pot fi îndepărtate și nu rămâne decât o terapie paleativă care nu face altceva decât să aline cât de cât suferința bolnavului. Acesta intră într-un cerc vicios cu imposibilitate de alimentație, cu suprainfecții, cu un aspect facial care îl îndepărtează de mediul social și ne trezim de multe ori în situația în care astfel de pacienți practic sunt lăsați aici în spital. Familia refuză să-i mai ia”, a arătat dr. Alexandru Bucur.

Șeful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială a Spitalului “Prof Dr. Dan Theodorescu” a precizat că prin acest eveniment medicii doresc să vină în sprijinul celor care spun că un consult la stomatologie este foarte scump.

În ceea ce privește simptomele cancerului la nivelul cavității bucale, dr. Alexandru Bucur a spus că acesta debutează de regulă fie sub o formă ulcerativă, fie sub forma unor pete albe sau roșii.

“Dacă detectezi un fir de păr la nivelul cavității bucale, este imposibil să nu detectezi o astfel de leziune. Orice leziune de acest tip creează un fenomen de hipersalivație și practic un disconfort atât în masticație, cât și în intonație. Sunt elemente ușor de identificat, care să te trimită la specialist”, a mai arătat dr. Alexandru Bucur, precizând că factorii determinanți sunt aceiași pentru orice tip de cancer: fumat, alcool, factori infecțioși, regimuri de slăbit care deproteinizează, devitaminează — duce la o imunitate scăzută.

“La copii sunt mai puține cazuri, dar sunt și la copii. Procentul este foarte mic. Partea proastă este că vârsta a scăzut, dacă discutam de aceste leziuni la 60-65 de ani, astăzi discutăm la 40-45 de ani. Pragul acesta de vârstă a coborât destul de mult, cel puțin comparativ cu cifrele pe care le aveam în 1990. Incidența a crescut după evenimentul de la Cernobîl”, a conchis medicul.

Prezentă la conferința de presă, dr. Turkes Ablachim, director medical la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, a anunțat că începând din septembrie va exista un program de cursuri de educație medicală în toate școlile din București, susținând că Primăria Capitalei a alocat un buget de aproximativ 4 milioane de lei pentru cabinetele școlare stomatologice.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea