Asociația Colegiilor Medicale din America susțin faptul că SUA se confruntă deja cu o criză de medici. Astfel, sistemul de sănătate american se bazează pe personalul medical din afara granițelor țării.
Potrivit AP, peste 6000 de rezidenți din afara granițelor SUA au fost acceptați la programe de formare profesională, așa cum este Rezidențiatul în țara noastră, iar 300 dintre ei s-au angajat deja.
Unii dintre ei proveniți din țări precum Afganistan, Haiti sau Sudan au întâmpinat însă probleme în ceea ce privește obținerea vizelor.
Marele avantaj este că medicii străini formați în America sunt de acord să obțină posturi în zone în care medicii americani nu doresc să lucreze.
„Nu doresc să ajungă doar în centrele mari și moderne. Ei chiar își doresc să muncească și să ofere servicii medicale pentru toată America” susține Donna Lamb, președinta Programului Național de Alocare a Rezidențiatului.
Rezidenții străini preferă acele specializări medicale mai puțin atractive pentru cei americani. De exemplu, candidații internaționali reprezintă aproximativ 40% din cei care aleg medicina internă, specialitate care are la bază programe de prevenție a bolilor cronice așa cum sunt diabetul sau bolile de inimă.