Facem în câteva zile, ce nu am făcut 30 ani! La Iași, se ridică spital modular cu 250 paturi

Iașiul va avea un spital modular destinat, în această perioadă, exclusiv tratării pacienților infectați cu noul coronavirus. Spitalul va fi amenajat în zona parcului agroindustrial Lețcani din Iași, va avea 250 de paturi  iar la Terapie Intensivă, acolo unde se duce lupta pentru salvarea vieții bolnavilor de COVID 19, vor fi 50 de paturi, cu capacitatea de creștere până la 70 de paturi. Termenul de livrare pentru spitalul mobil este de 15-20 de zile, iar montarea va dura cel mult o săptămână.

Potrivit medicului urgentist, Tudor Ciuhodaru, spitalul mobil care va fi amenajat la Iași va putea fi ridicat printr-un efort comun al consiliilor județene din Iași, Neamț, Bacău și Botoșani. Iar după ce va fi trecut pandemia, spitalul mobil de la Iași va putea fi folosit pentru orice altă situație de urgență medicală și va deservi zona Moldovei.  

 ” E oficial. Un nou spital modular (mobil) va fi amplasat la Iași (în zona parcului agroindustrial Lețcani). Doar pentru tratarea pacienților de COVID-19. Fiecare oră contează. #nemobilizam #reusimimpreuna

Concret acest spital va asigura:
1. 250 de paturi doar pentru tratarea pacienților de COVID-19.
2. Creșterea capacității de tratament la terapie intensivă – ATI – 50 – 70 de paturi.
3. Măsuri de izolare și decontaminare eficiente.
4. Menținerea funcțională a celorlalte spitale pentru pacienții cu alte afecțiuni.

Practic:
1. Unitatea medicală va fi achiziționată în comun de consiliile județene din Iași, Neamț, Bacău și Botoșani, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest. Consiliul Județean Iași va aloca opt milioane de euro.
2. Termenul de livrare pentru spitalul mobil este de 15-20 de zile, iar montarea durează între cinci și șapte zile.
3. 15 milioane de euro vor fi alocate din bugetele consiliilor județene, acestea având ulterior posibilitatea recuperării banilor, din fondurile europene alocate României de UE, special pentru acțiunile de prevenire și combatere a noului virus.
4. Spitalul va putea fi folosit (după pandemie) pentru orice altă situație de urgență medicală.”, a anunțat medicul urgentist, actualmente europarlamentar, Tudor Ciuhodaru

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes