Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) impune producătorilor de sucuri de mere limite clare privind prezența arsenicului în acest produs

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a finalizat studiile privind cantitatea maximă de arsenic anorganic care poate fi adăugată în sucul de mere. Măsura survine pentru a proteja consumatorii împotriva compușilor chimici care se regăsesc în alimente. 

Primele demersuri în acest sens au fost făcute de FDA încă din anul 2013. Scopul acestor măsuri este de a reduce expunerea bebelușilor și copiilor mici la contaminanții din mediul înconjurător prin intermediul alimentelor.

Arsenicul este o substanță chimică ce apare în mod natural în mediul înconjurător. Elementul se combină cu alte materiale pentru a forma două forme: organică și anorganică, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Compușii organici de arsenic apar în principal în pește și fructe de mare. Expunerea la această formă de arsenic nu este considerată nocivă pentru oameni, potrivit CDC. Compușii anorganici se găsesc în sol, sedimente și ape subterane și au fost utilizați anterior pentru combaterea dăunătorilor și colorarea vopselelor.

Agenția va continua să testeze mostre pentru arsenic, iar dacă nivelurile continuă să fie mai mari, FDA va lua în considerare limita „împreună cu alți factori” atunci când decide să ia măsuri împotriva companiilor care nu respectă noile măsuri. Cu toate acestea, FDA a declarat că speră să încurajeze producătorii să continue să reducă cantitățile de arsenic.

Recent, unele mostre de suc de mere au arătat niveluri sub 3 ppb și 5 ppb, dar unele continuă să depășească 10 ppb. „Prin urmare, impunem un nivel de 10 ppb deoarece considerăm că acesta este realizabil prin utilizarea unor practici bune de fabricație„ potrivit unui comunicat al FDA.

Consumer Reports susține că această măsură va avea impact limitat asupra sănătății publice, deoarece mulți producători îndeplinesc deja condiția de a nu depăși nivelul de 10 ppb de arsenic din sucurile de mere.

Un test al Consumer Reports din 2018 asupra a 45 de sucuri de fructe a arătat că aproape jumătate conțineau niveluri ridicate de cadmiu, arsenic anorganic și/sau plumb, potrivit unei declarații a organizației non-profit.

„Toate sucurile testate de CR aveau niveluri de arsenic anorganic sub limita de 10 ppb a FDA, iar 58% aveau niveluri sub limita recomandată de 3 ppb de către CR”, susțin oficialii Consumer Reports.

Cercetările științifice actuale arată că limita de arsenic în suc de mere ar trebui să fie sub 10 ppb și că această valoare ar trebui să fie stabilită la 3 ppb, a declarat Brian Ronholm, director de politici alimentare la Consumer Reports, într-un comunicatul de presă.

„Este încurajator faptul că FDA și-a concentrat recent atenția asupra abordării substanțelor chimice alimentare și a metalelor grele. Sperăm că FDA va continua să se concentreze asupra acestor probleme și să monitorizeze și să acționeze în cazul în care găsește niveluri îngrijorătoare de arsenic anorganic în suc de mere.”

SURSA

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea