Anual, în România, se nasc 1000 de copii cu malformații. Țara noastră pregătește specialiști în Italia pentru a-i salva

Potrivit unei statistici date publicității de Ministerul Sănătății, anual, în România, se nasc peste 1000 de copii cu malformații cardiace. 600 dintre aceștia beneficiază de intervenții chirurgicale sau terapii intervenționale în țara noastră. Urgențele majore beneficiază de suport medical în străinătate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila susține faptulk că spitalele din țara noastră sunt pregătite să acorde îngrijiri medicale copiilor care sunt diagnosticați la naștere cu malformații. „Numărul de copii care se nasc cu astfel de malformaţii în fiecare an depăşeşte 1.000. Cam asta este incidenţa. Din aceşti copii circa 600 sunt operaţi în România prin proceduri chirurgicale, iar prin proceduri intervenţionale încă circa 200. Asta înseamnă centrele din Târgu Mureş, Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi. Circa 100 – 120 merg la tratament în străinătate şi mă refer în special la cei la care există o urgenţă majoră” a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”.

Datele arată că mortalitatea în rândul copiilor supuși terapiilor intervenționale sau operațiilor este sub 5% în țara noastră, spre deosebire de alte state din lume unde mortalitatea în astfel de cazuri se apropie de 7%.

În baza unui parteneriat cu medici din Italia, specialiștii din România beneficiază de stagii de pregătire peste hotare pentru a putea oferi sprijin medical copiilor diagnosticați cu malformații.

„Aceşti specialişti sunt din diverse categorii, fie vorba de medici chirurgi cardiovasculari, de anestezie, terapie intensivă, asistenţi medicali sau persoane de altă specialitate. Centrele care beneficiază de tineri specialişti care au făcut acest training sunt Timişoara, Cluj, Iaşi. Trebuie să trec centrul de chirurgie cardiovasculară de la Târgu Mureş, care a fost centrul de debut al acestei activităţi în România. Însă mă bucur că am reuşit la Bucureşti să dezvoltăm acest centru care se ocupă şi de dezvoltarea şi în celelalte centre din ţară” a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a mai arătat că, începând din anul 2026, toți copiii născuți cu malformații ar putea fi operați în țara noastră.

 

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea