Anunțul ministrului Sănătății: „Nu există risc de holeră pe litoralul românesc!”

Tot mai multe voci vorbesc în spațiul public despre o posibilă apariție a holerei în apele românești ale Mării Negre, având în vedere dezastrul provocat în Ucraina odată cu distrugerea barajului Nova Kahovka. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat public faptul că nu există niciun risc la acest moment pe litoralul românesc.

Ministrul Sănătăți a declarat faptul că sfătuiește pe toți românii să meargă la mare, pentru că la acest moment nu există risc de holeră. „Nu există niciun pericol şi eu sfătuiesc toţi românii să meargă la mare, nu e niciun fel de pericol din acest punct de vedere. Aş vrea să vă spun câteva opinii care nu sunt legate neapărat de calitatea mea de ministru, ci mai degrabă de cea de microbiolog” a precizat Alexandru Rafila.

Totodată, ministrul a explicat faptul microbul care declanșează holera nu se transmite foarte ușor. „ Vibrionul holeric produce îmbolnăviri atunci când este înghiţit în cantitate mare din ape care sunt poluate, dar nu se referă la apa de mare. În general, nu bem apă de mare” a precizat ministrul Rafila.

Mai mult, oficialul a subliniat faptul că riscul holerei este scăzut chiar și în Ucraina având în vedere faptul că cetățenii din acest stat sunt aprovizionați cu apă potabilă. „Nici acolo măcar nu există această problemă, pentru că în urma acestor inundaţii, ei au fost aprovizionaţi cu apă, care este sigură din punct de vedere microbiologic, aşa că această poveste a pericolului holerei care afectează litoralul românesc mie mi se pare, dincolo de faptul că este neadevărată, deplasată” a conchis Alexandru Rafila.

Și alți oficiali români, precum ministrul Antreprenoriatului și cel al Mediului, au dat asigurări că nu există risc de apariție a holerei pe teritoriul țării noastre.

 

 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea