Astmul și coronavirusul: ce să faci ca să nu fii prins pe picior greșit de noul virus. Simptomele comune care pot speria un bolnav

Astmul este una dintre condițiile de sănătate care pot reprezenta un risc de boală severă în cazul unui diagnostic de COVID-19. Există multe decese în lume, provocate de noul coronavirus, asociate cu astmul drept comorbiditate. De aceea, bolnavii diagnosticați cu astm trebuie nu doar să se ferească de riscul infectării cu noul virus, dar mai ales să facă totul pentru ca boala să fie ținută sub control. Și mai ales să nu se sperie atunci când au o criză, mai ales că ambele boli au o serie de simptome comune.

Dr. Matt Dougherty nu așteaptă ca pacienții să-l sune speriați că o tuse bruscă ar putea fi semnul unei infecții cu noul coronavirus. El este cel care ține legătura cu bolnavii.

Mă uit prin fișele pacienților, identific problemele din trecut ale fiecăruia, care știu că au avut probleme în această perioadă a anului, cu alergii care le declanșează astmul, și îi contactez înainte să aibă simptome “, a spus Dougherty, care tratează copiii cu alergii și astm în St. Louis, Missouri, citat de CNN.

Simptomele astmului vs. cele ale COVID-19

Multe dintre semnele cheie ale Covid-19, cum ar fi tusea sau respirația îngreunată sunt simptome tipice de astm.

Alte semne potențiale Covid-19, cum ar fi strănutul, nasul care curge, ochii roșii și oboseala pot imita răspunsurile la alergii.

Aceasta este o problemă pentru 25 de milioane de americani care au astm. Două treimi dintre pacienți suferă de forma alergică a bolii, în care alergenii de mediu, cum ar fi praful, insectele, animalele de companie, mucegaiul și polenul sunt factori declanșatori ai bolii. Numărul este chiar mai mare la copii, potrivit dr. Lakiea Wright, specialist în imunologie și alergologie în Boston.

„Până la 90% dintre copiii cu astm pot avea astm alergic”. Deci, dacă semnele sunt atât de asemănătoare, cum le putem deosebi? „Poate fi foarte confuz pentru pacienți”, a spus Wright. „Le spun pacienților mei să se concentreze pe simptomele fac fac COVID-29 diferit, ca să nu intre în panică. Febra și durerile corporale, de exemplu, sunt specifice, iar alergiile sau astmul nu provoacă aceste simptome”.

Cei cu astm alergic pot încerca antihistaminice și alte tratamente alergice, a spus Dougherty. Dacă tratamentul determină o îmbunătățire a simptomelor, e un semn clar că este vorba doar de alergii. În ceea ce privește astmul, a spus el, oricine se confruntă cu un atac de astm va avea probabil un istoric de astm și ar putea să-și compare simptomele cu evenimentul tipic de astm. “Nu m-aș aștepta ca o persoană să aibă un prim eveniment de astm prin infectarea cu noul virus. Și chiar dacă aveți atât coronavirus, cât și un eveniment astmatic în același timp, simptomele de astm ar trebui să se îmbunătățească dacă folosiți inhalatorul.”

Tactică de prevenire

Dacă obiectivul e să ai plămânii sănătoși, cum faci asta?  Cunoaște-ți declanșatorii. “Astmul nu apare din senin. Astmul are declanșatori și declanșatorii fiecăruia sunt diferiți – fumul de țigară ar putea fi declanșatorul tău”, a spus Dougherty.

„Sper ca fiecare astmatic să înțeleagă bine ce declanșează boala sau o criză și să încerce să evite acești factori declanșatori”, a spus medicul pneumolog Albert Rizzo de la Asociația Americană a Plămânului.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes