Avertisment dur în privința sexului oral: poate provoca cancer la gât. Țările care se confruntă deja cu o „epidemie”

Statele Unite ale Americii și Marea Britanie se confruntă cu o epidemie de cancer de gât – iar sexul oral pare a fi cauza principală.

Cancerul de gât poate fi cauzat de sexul oral, avertizează experții. Un virus cu transmitere sexuală aparent inofensiv este transmis ușor între persoanele care au mai mulți parteneri. Specialiștii spun că este vorba despre virusul HPV. Papiloma uman, aparent inofensiv, este un virus care se răspândește pe cale sexuală și este asociat cu mai multe forme de cancer.

Doctorul Hisham Mehanna, de la Universitatea din Birmingham, susține că virusul papiloma uman (HPV) este responsabil pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer la gât. Acesta susține că persoanele care au mai mulți parteneri sexuali prezintă un risc de nouă ori mai mare să se îmbolnăvească de cancer la gât.

Deși există un vaccin pentru HPV, doar 54% dintre americani l-au primit – mult sub cifra de 80%, considerată a fi un prag pentru siguranța populației.

„În ultimele două decenii, a existat o creștere rapidă a cancerului de gât în Occident, în măsura în care unii au numit-o o epidemie. Acest lucru s-a datorat unei creșteri mari a unui tip specific de cancer la gât, numit cancer orofaringian”, a spus Dr. Mehanna, conform The Conversation.

Cancerul orofaringian este cel mai frecvent tip de cancer la gât. Acesta apare în amigdale și în partea din spate a gâtului. Medicii consideră că infecția cu HPV este cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea acestei boli.

„HPV se transmite pe cale sexuală. Pentru cancerul orofaringian, principalul factor de risc este numărul de parteneri sexuali de-a lungul vieții, în special sexul oral. Cei care au șase sau mai mulți parteneri de sex oral de-a lungul vieții au de 8,5 ori mai multe șanse de a dezvolta cancer orofaringian decât cei care nu practică sexul oral”, a spus dr. Hisham Mehanna, chirurg la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie.

Peste .50.000 de cazuri de cancer oral sau orofaringian sunt diagnosticate în SUA în fiecare an, boala provocând peste 10.000 de decese anuale. În Marea Britanie, cancerele de cap și de gât, combinate, sunt responsabile pentru circa 12.000 de diagnostice și 4.000 de decese pe an. Numărul de cazuri este însă în creștere, cu până la 1,3% la femei și 2,8% la bărbați, potrivit Societății Americane de Cancer.
Medicii sunt de părere că sexul oral este factorul de risc care se află în spatele celor mai multe cazuri de cancer la gât – depășind fumatul, consumul de alcool și o dietă nesănătoasă.

Dr. Eric Boakye, om de știință de la Centrul de Sănătate Henry Ford din Detroit, Michigan, care a condus cercetarea, a declarat: „Peste 90% dintre cancerele asociate cu HPV ar putea fi prevenite cu vaccinul HPV, dar absorbția vaccinului rămâne, încă, la un nivel foarte scăzut”.

Sursa

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea