AVERTISMENT EPIDEMIOLOG: măsurile preventive pentru redeschiderea școlilor nu elimină total, dar reduc riscul infectării cu noul coronavirus

De la 1 iunie școlile și liceele din țară se vor redeschide pentru pregătirea elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a în perspectiva examenelor naționale. Autoritățile au luat măsuri drastice pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus (SARS-CoV-2). Cu toate acestea, medicii sunt de părere că aceste măsuri nu elimină în totalitate riscul apariției de noi îmbolnăviri.

Profesorii, dar mai ales elevii, au fost printre cei mai protejați în pandemia provocată de noul coronavirus (SARS-CoV-2). Începând cu 11 martie, toate școlile și grădinițele din România au fost închise de autorități. De la 1 iunie însă, o parte dintre unitățile de învățământ se vor redeschide pentru a ca elevii de clasa a VIII-a și a XII-a să participe la cursuri de pregătire înaintea Evaluării Naționale și Bacalaureatului.

Decizia a implicat și adoptarea unor măsuri pentru a preveni răspândirea virusului printre elevi și profesori. Acestea includ efectuarea unui triaj epidemiologic la intrare în clase, obligativitatea asigurării asistenței medicale în unitățile de învățământ, purtarea măștilor de protecție sau folosirea dezinfectaților.

Invitată a emisiunii „Medika Special”, Prof. Dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, a fost solicitată să comenteze riscurile epidemice atunci când elevii se află, pentru orele de cursuri, într-o incintă în care participă la pregătire. „Riscul nu este zero niciodată. Nu putem spune că riscul este zero. Elevii vin din comunitate, vin din familie și nu cunoaștem comportamentul adulților…Cât timp avem purtarea măștii, distanța, posibilitatea deschiderii ferestrelor pentru aerisire naturală, sistemele de decontaminare a mâinilor la intrarea în clasă minimizăm această posibilitate de transmitere.”

Totuși specialiștii precizează faptul că rolul măsurilor preventive stabilite este benefic, iar din punct de vedere epidemiologic, acestea pot stopa răspândirea virusului. „Nu trebuie însă să ne panicăm sau să exagerăm! Este bine că s-au luat aceste măsuri, pentru că, în lipsa lor, riscurile ar crește foarte mult” a mai spus Prof. Dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea