Avertisment: Medicamente estențiale pentru copii lipsesc din farmacii

Mai multe tipuri de antibiotice, adminsitrate în special copiilor, lipsesc din farmaciile din România. Anunuțul a fost făcut de către o asociație a farmaciilor independente.

Odată cu începerea şcolii şi întoarcerea copiilor în colectivităţi, suprapuse peste sezonul rece, infecţiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite şi realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic. Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situaţie extrem de gravă, iar noi ca farmacişti ne vedem neputincioşi în a o rezolva”, a declarat Cristina Pavel, preşedintele Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica, potrivit unui comunicat.

În lipsa medicamentelor, pacienții fie se întorc la medic pentru schimarea tratamentului, fie merg în localitățile învecinate în speranța că l-ar putea găsi.

Conform asociaţiei, discontinuităţi în aprovizionarea cu alte medicamente, în special ieftine, sunt din nou anunţate de către producători, ceea ce pune o şi mai mare presiune asupra farmaciilor pentru a se aproviziona şi un pericol „imens” pentru sănătatea pacienţilor, care riscă să nu mai găsească tratamentul necesar sau să fie necesare multiple vizite la medicul de familie şi medicul specialist pentru a li se schimba terapia.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea