Avertismentul specialistului: “Vom avea școli închise după două săptămâni de școală în ciuda ridicării pragului de la 1 la 6 la mie”

Evoluția situației epidemiologice din țara noastră nu e deloc îmbucurătoare, iar analizele și prognozele făcute pe baza cifrelor  înregistrate până acum sunt de-a dreptul îngrijorătoare.

Reputatul specialist în epidemiologie Octavian Jurma a publicat o prognoză care arată că multe județe vor depăși, în cel mult o lună, pragul de 6 cazuri la o mie de locuitori, la care, potrivit normelor recent adoptate, se închid școlile, iar orele trec online.

Evoluția a fost peste așteptările cele mai pesimiste ale specialiștilor, care prognozau că țara noastră ar fi urmat să ajungă la 4000 de îmbolnăviri abia spre finalul săptămânii. Or la această cifră s-a ajuns încă de ieri.

Deocamdată nu se pot face estimări cu privire la impactul pe care îl va avea din punct de vedere epidemiologic începutul anului școlar. Dar prognozele făcute pe baza cifrelor de până acum sunt îngrijorătoare.

“Debutul violent al acestei saptamani ne-a luat pe toti prin surprindere. Ma asteptam sa depasim 4,000 de cazuri noi doar la finalul saptamanii, acum trebuie sa ne rugam sa nu il depasim pe cel de 5,000 de cazuri pe zi pana duminica.

Mai jos aveti prognoza simpla a incidentei in judete in urmatoarele 4 saptamani cu grad ridicat de probabilitate (+ inca 4 cu incertitudine ridicata). Municipiile au in general o incidenta cu 25% (+/- 10%) mai ridicata decata media din judet.

Din pacate vom avea [din nou] scoli inchise in orase importante dupa doar 2 saptamani de scoala in ciuda ridicarii pragului de la 1 la mie la 6 la mie.

Ne situam inca in interiorul intervalului de predictie definit la inceputul lunii august de scenariul cel mai optimist (varf la 6,000 de cazuri pe zi) si cel mai pesimist (varf la 8,500 de vazuri pe zi) dar valorile din aceasta saptamana strapung deja pragul superior si e posibil ca in saptamana viitoare sa ne instalam in scenariul cel mai pesimist.

Vom avea o ideea mai buna daca acesta evolutie este o modificare de trend sau o anomalie doar catre finalul saptamanii. Impactul scolilor il vom putea evalua doar la finalul lunii septembrie”,  spune dr. Octavian Jurma, care a făcut publice prognozele. Acestea pot fi vizualizate în graficul de mai jos.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea