Avioane pentru transportul pacienților în stare critică, în dotarea MAI. Aeronavele au costat 150 milioane de lei

Achiziționate cu fonduri europene, două avioane destinate transportului pacienților critici au intrat în dotarea Ministerului Afacerilor Interne. 

Avioanele de tip Learjet au zburat din Fargo, Statele Unite ale Americii, către București, având mai multe opriri pentru realimentare în Canada, Islanda și Irlanda de nord. 

Aparatele de zbor au fost achiziționate în anul 2012 și ar fi trebuit livrate în 2022, dar livrarea a fost însă întârziată. Ambele aeronave sunt dotate cu echipament medical și vor asigura transferul pacienților critici către spitale din spațiul european.

„Gândul meu se îndreaptă în primul rând, în aceste momente, către cei care vor opera acest avion ca şi pe celălalt care urmează să aterizeze, ca şi pe celelalte pe care eventual le vom achiziţiona. Cei care, în calitate de piloţi, de medici sau asistenţi SMURD, salvează vieţi. Dumneavoastră faceţi cel mai important lucru dintre noi toţi, care activăm alături de dumneavoastră în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi de ceilalţi colegi ai dumneavoastră care, în prima linie, fie că sunt poliţişti, fie că sunt jandarmi, pompieri, salvatori, poliţişti de frontieră, în actul profesional de multe ori salvează vieţi. ” a transmis Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor și Internelor, în cadrul ceremoniei organizată la București cu ocazia recepționării aeronavelor. 

Ambulanțele aeriene au costat 150 de milioane de lei, din care 126 de milioane de lei, fără TVA, reprezintă fonduri europene.  

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea