Bisericile reunite! Toți enoriașii trebuie să știe asta când merg la rugăciune

Reprezentanții Bisericii iau atitudine după confirmarea în România a primului caz de coronavirus. Pe de-o parte, Patriarhia Română face apel la cei care sunt bolnavi să evite aglomerările, inclusiv bisericile, dar și să nu mai sărute ”temporar” icoanele din locașurile de cult, pe de altă parte, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti renunță la gestul însemnării cu apă binecuvântată iar vârstnicii sunt îndemnaţi să urmărească online ceremoniile.

Confirmarea primului caz de coronavirus în România a generat măsuri inclusiv la nivelul bisericilor. Patriarhia Română face apel la respectarea cu stricteţe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătăţii, dar vine și cu recomandări din punct de vedere liturgic şi duhovnicesc. Astfel, persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autorităţile medicale, sunt sfătuite să evite locurile aglomerate, inclusiv spaţiul bisericii, pentru a nu-i expune şi pe alţii la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas şi Trinitas TV.

Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtăşirea din Sfântul Potir cu linguriţa comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtăşirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriţă adusă de acasă şi folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin).

”Menţionăm că, în Biserică, Sfânta Împărtăşanie se pregăteşte şi se administrează totdeauna în condiţii de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă.
Persoanelor care nu se pot împărtăşi pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează”
, transmite Biserica Ortodoxă Română.

Și reprezentanții Bisericii Catolice impun o serie de măsuri după confirmarea în România a primului caz confirmat de coronavirus.

Astfel, le este recomandat credincioşilor să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii. De asemenea, să evite contactul direct al credincioşilor cu relicvarele, iar ministranţii şi sacristanii vor avea şi ei obligaţia de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice.

Persoanelor cu vârste de peste 70 de ani şi care prezintă simptome de răceală, li se recomandă să urmărească online ceremoniile.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea